DISTRIBUIȚI
Delfi

Lituania a emis miercuri o nouă monedă de colecţie pentru a marca criza coronavirusului, cu inscripţia „După întuneric, sper în lumină”, relatează AFP, scrie agerpres.

Pe monedă se poate vedea o rază de lumină care cade pe data 2020 a cărei umbră desenează semnalul de primejdie internaţional SOS.


Citește și : Rușii au aprobat cu largă majoritate referendumul constituțional: Putin poate rămâne preşedinte până în 2036

Asta Kuniyoshi, viceguvernator al Băncii Centrale a Lituaniei, a declarat că banca a venit cu ideea în martie atunci când ţara baltică, membră a zonei euro, a impus restricţii pentru a stopa răspândirea noului coronavirus.

„În vârful pandemiei, am asistat la solidaritatea dintre oameni. Prin urmare, moneda marchează nu numai perioada de restricţii, ci şi valorile umane universale ale speranţei, unităţii şi solidarităţii”, a declarat ea pentru AFP.

„Cu această piesă, aducem un omagiu şi medicilor şi tuturor celor care au ajutat în timpul pandemiei, voluntarilor care au susţinut vârstnicii, profesorilor care au predat online”, a spus Kuniyoshi.

Monede de cinci euro din argint, precum şi monede de cupru şi nichel cu o valoare nominală de 1,5 euro sunt disponibile online şi în magazine din toată ţara.

Citește și : Merkel pregăteşte UE pentru tot ce-i mai rău: Negocierile cu Londra ar putea eşua!

Banca a emis 2.500 de monede de cinci euro şi 30.000 de monede de 1,5 euro.

Lituania, o ţară cu 2,8 milioane de locuitori, a redus sau a ridicat deja cea mai mare parte a restricţiilor impuse de la jumătatea lunii martie.