DISTRIBUIȚI

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit vineri că nu are jurisdicţie pentru a rezolva o dispută legată de frontieră între Slovenia şi Croaţia, ambele state membre ale blocului comunitar, ceea ce complică aderarea Zagrebului la Spaţiul Schengen, zona europeană de liberă circulaţie, relatează Reuters şi DPA, potrivit agerpres.

Slovenia a susţinut că statul vecin poate fi dat în judecată pe baza legislaţiei UE deoarece nu implementează o sentinţă din 2017 legată de graniţă a instituţiei interguvernamentale Curtea Permanentă de Arbitraj, cu sediul la Haga.


Citeşte şi: Premierul francez vrea să revină în fotoliul de primar

Croaţia şi-a motivat refuzul de a respecta decizia susţinând că sentinţa a fost viciată de contacte ilegale între un membru sloven al Curţii şi un oficial guvernamental de la Ljubljana.

Comisia Europeană consideră că statul croat îndeplineşte criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, dar Slovenia este nemulţumită de faptul că Zagrebul respinge decizia instanţei, şi are puterea de a se opune prin veto aderării.

„Curtea de Justiţie a Uniunii Europene nu are jurisdicţia de a decide în privinţa disputei legate de frontieră între Slovenia şi Croaţia”, a precizat instanţa, adăugând că celor două state li se cere să găsească o soluţie împreună.

Citeşte şi: Grecii protestează împotriva unui acord militar semnat între Atena și Washington – VIDEO

Ca o precondiţie a aderării Croaţiei la UE în 2013, cele două state vecine au convenit să supune disputa arbitrajului internaţional.

Cele două ţări balcanice au un litigiu vechi de mai mulţi ani în legătură cu frontiera terestră şi maritimă în Golful Piran din Marea Adriatică.