DISTRIBUIȚI
AP

Opiniile politice divergente ale aleşilor celor două partide reprezentate în Congresul SUA – Republican şi Democrat – sunt reflectate în lista personalităţilor şi persoanelor obişnuite, invitate să asiste la discursul privind Starea Uniunii, pe care preşedintele Donald Trump îl va susţine marţi.

Conform tradiţiei, cei 535 de membri ai Congresului au posibilitatea să îşi aleagă o serie de invitaţi la discursul anual în care preşedintele american îşi expune programul şi viziunea sa pentru viitor, aminteşte AFP. Aceasta reprezintă o ocazie pentru aleşii Senatului (100) şi ai Camerei Reprezentanţilor (435) de a atrage atenţia asupra cauzelor pe care le consideră importante. La rândul său, preşedintele american are dreptul să invite mai multe persoane, ale căror nume sunt, uneori, dezvăluite în ultimul moment, potrivit agerpres.


Vezi şi: Ince pondiu devastator în Paris. Şapte oameni au fost ucişi de flăcări! – FOTO/VIDEO

Anul acesta, fiica, nepoata şi strănepoata lui Gerald şi Sharon David, ucişi in ianuarie în casa lor din Nevada, de un imigrant ilegal, se vor număra printre oaspeţii speciali ai cuplului prezidenţial. Alături de aceştia va mai participa la eveniment Judah Samet, supravieţuitor al Holocaustului, dar şi al atacului asupra sinagogii din Pittsburgh, din octombrie 2018, soldat cu 11 victime. Un alt invitat special va fi Joshua Trump, elev în clasa a şasea. „Joshua a fost agresat la şcoală din cauza numelui său de familie. El este recunoscător pentru sprijinul pe care Prima Doamnă şi familia Trump i l-au acordat”, se arată într-un comunicat al Casei Albe, citat de dpa.

La solicitarea republicanului Jeff Fortenberry, pe lista de invitaţi se află şi câştigătoarea Premiului Nobel pentru pace de anul trecut, Nadia Murad, activistă pentru drepturile omului, membră a grupului etno-religios yazidi, fostă sclavă a grupării jihadiste Statul Islamic. Senatorul republican Marco Rubio, un critic acerb al preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, a anunţat că l-a invitat pe opozantul Carlos Vecchio, recent numit de opozantul Juan Guaido noul însărcinat cu afaceri al Venezuelei în SUA, iar senatorul republican Thom Tillis îl are ca invitat pe pastorul Andrew Brunson, eliberat în octombrie 2018 de justiţia turcă după un an şi jumătate de detenţie. Printre invitaţii Partidului Republican se află şi reprezentanţi ai poliţiei de frontieră care apără ferm politica actualului preşedinte al SUA, de combatere a imigraţiei ilegale.

Citeşte şi: Maduro răspunde apelului lansat de Grupul de la Lima: ‘Respingător şi ridicol!’

În tabăra politică adversă, senatorul democrat Jeff Merkley va fi însoţit de două persoane din Guatemala, mama şi fiică, Albertina Contreras Teletor şi Yakelin Garcia Contreras, separate timp de două luni în 2018, o invitaţie simbolică, care face referire la miile de copii separaţi de părinţii lor, fără acte, la frontiera cu Mexicul. În public se va afla şi Victorina Morales, care a lucrat, la negru, într-un club de golf din New Jersey, ce îi aparţine lui Donald Trump. „Donald Trump vrea să construiască ziduri idioate pentru a-i bloca pe aceiaşi imigranţi pe care i-a exploatat pentru a-şi făuri cariera şi averea”, a acuzat aleasa democrată care a invitat-o, Bonnie Watson Coleman.

Senatoarea democrată Kirsten Gillibrand, candidată la preşedinţie în 2020, şi o aleasă democrată din Camera Reprezentanţilor, Jackie Speier, au invitat fiecare câte un militar transsexual, căpitanul de corvetă Blake Dremann, respectiv sergentul statului major al forţelor aeriene, Logan Ireland, cunoscut fiind faptul că Donald Trump se opune prezenţei persoanelor transsexuale în rândul armatei. Ca simbol al dificultăţilor prin care trec numeroşi cetăţeni americani din cauza absenţei unei asigurări medicale universale de sănătate, senatoarea democrată Amy Klobuchar a invitat-o pe mama unui tânăr diabetic, Alec, decedat în 2017 pentru că nu şi-a putut permite să plătească dozele de insulină.