DISTRIBUIȚI

Lira sterlină s-a prăbușit luni, ci aproape 5%, la cel mai scăzut nivel din toate timpurile în urma unei aprecieri dureroase a planului fiscal, scrie Reuters, conform mediafax.

Lira sterlină s-a prăbușit luni cu aproape 5%, atingând un minim istoric, după ce planul fiscal al noului guvern a amenințat că va duce finanțele Marii Britanii la limită.


Citeşte şi: Fiona a ucis doi oameni în Canada; Florida şi Cuba se pregătesc deja pentru o altă furtună puternică – Black News

Moneda s-a prăbușit cu până la 4,85% până la un nivel fără precedent de 1,0327 dolari, extinzând o scădere de 3,61% de vineri, când ministrul de finanțe Kwasi Kwarteng a declanșat reduceri istorice de taxe și cea mai mare creștere a împrumuturilor din 1972 încoace pentru a le plăti.

Economiștii și investitorii au declarat că guvernul premierului Liz Truss, aflat la putere de mai puțin de trei săptămâni, își pierde credibilitatea financiară prin dezvăluirea unui astfel de plan la doar o zi după ce Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor pentru a limita inflația în creștere.

Ultima dată, lira sterlină a scăzut cu 2,7%, la 1,0560 dolari.

Marc Chandler, strateg șef de piață la Bannockburn Global Forex, a calificat drept „incredibilă” prăbușirea record a monedei.

Anunțul lui Kwarteng a marcat o schimbare de etapă în politica financiară britanică, care amintește de doctrinele Thatcherite și Reaganomics din anii 1980, pe care criticii le-au luat în derâdere ca o întoarcere la economia „trickle down”.

Așa-numitul mini-buget este conceput pentru a scoate economia dintr-o perioadă de inflație de două cifre, determinată de creșterea bruscă a prețurilor la energie și de o perioadă de 15 ani de creștere stagnantă a salariilor nete.

În total, planurile vor necesita 72 de miliarde de lire sterline suplimentare de împrumuturi guvernamentale numai în următoarele șase luni.

Vineri, randamentul obligațiunilor guvernamentale britanice a înregistrat cea mai mare creștere într-o zi din ultimele peste trei decenii, randamentul obligațiunilor de stat pe cinci ani – una dintre cele mai sensibile la orice schimbare pe termen scurt a ratei dobânzii sau a așteptărilor privind împrumuturile – a crescut cu o jumătate de punct procentual.

Citeşte şi: Politicieni de dreapta salută victoria Giorgiei Meloni în alegerile din Italia – Black News

„Când vom vedea că aceste piețe de gilt se vor deschide puțin mai târziu, probabil că vom vedea o creștere destul de puternică”, a declarat Chris Weston, șeful departamentului de cercetare al casei de brokeraj Pepperstone din Melbourne.

„În acest mediu, fie trebuie să vedeți o creștere mult mai mare – ceea ce nu se întâmplă în acest moment -, fie trebuie să vedeți randamente semnificativ mai mari ale obligațiunilor pentru a stimula intrările de capital. Pentru ca randamentele obligațiunilor să ajungă la aceste niveluri, trebuie să vedeți Banca Angliei ieșind și făcând o majorare de urgență”.