DISTRIBUIȚI
ansa

Liga (fosta Liga Nordului), partidul de extremă dreapta al vicepremierului italian Matteo Salvini a fost de acord să restituie treptat fondurile fraudate de fosta conducere a formaţiunii, înţelegerea la care s-a ajuns cu procurorii punând capăt unei dispute care ar fi putut obliga partidul să se desfiinţeze, transmite dpa, potrivit agerpres.

Justiţia italiană autorizase, la 6 septembrie, plasarea sub sechestru a 49 milioane de euro ale Ligii, după condamnarea pentru fraudă a unor foşti responsabili ai partidului condus de vicepremierul şi ministrul de interne Matteo Salvini.


Citeşte şi: Ecuador: 12 morţi în al şaptelea accident de autocar în doar 37 de zile

Frauda datează din anii 2008-2010, când fondatorul Ligii Nordului, Umberto Bossi, şi fostul său trezorier, Francesco Belsito, au obţinut rambursarea necuvenită a unor cheltuieli electorale, în sumă estimată de 49 milioane de euro.

După condamnarea celor doi, parchetul din Genova a încercat să recupereze suma, dar nu a putut plasa sub sechestru decât 3 milioane de euro. Cazul a ajuns până la Curtea de Casaţie, care l-a retrimis în aprilie unui alt tribunal, care a autorizat confiscarea banilor.

Matteo Salvini, care a preluat la sfârşitul lui 2013 conducerea unei Ligi a Nordului fragilizate de aceste scandaluri, a insistat că partidul nu dispune de fonduri şi că nu ar trebui să plătească pentru greşelile foştilor şefi.

Cu toate acestea, avocaţii Ligii au negociat marţi restituirea a cel puţin 600.000 de euro anual, procurorii acordând formaţiunii o perioadă de 76 de ani pentru achitarea integrală a sumei. Trei milioane de euro au fost deja recuperate.

‘Am ajuns la un echilibru şi pot spune că am apărat interesele statului şi, totodată, am conciliat interesul public’, a afirmat miercuri procurorul-şef din Genova, Francesco Cozzi, la postul de radio RAI.

Citeşte şi: O maşină a intrat cu viteză în oamenii strânşi la o moschee din Londra. Două persoane au fost spitalizate – FOTO

Într-un interviu acordat marţi canalului La7 TV, Salvini a declarat că ‘parlamentarii (Ligii) vor plăti pentru posibile infracţiuni comise acum 10 ani de cei care m-au precedat. În fiecare lună, parlamentarii vor scoate bani din buzunar.’

Fără o înţelegere, Liga risca falimentul, pentru că justiţia autorizase îngheţarea imediată a tuturor fondurilor sale.

Au existat, de asemenea, speculaţii că partidul îşi va schimba denumirea pentru a eluda ordinul instanţei.