DISTRIBUIȚI
RFE/RL

Liderul unei grupări militante afiliate al-Quaida din Kașmirul Indian a foat ucis de forțele de securitate indiene, a anunțat vineri poliția, declanșând proteste în unele zone din regiunea disputată de India și Pakistan, relatează Reuters, potrivit mediafax.

Zakir Rashid Bhat, în vârstă de 25 de ani, a fost prins de forțele de securitate într-o casă din sudul Kashmirului, joi, a declarat un ofițer de poliție, iar clădirea a luat foc în timpul operațiunii.


Citește și  : Secretarul general al ONU a decernat în premieră Medalia pentru curaj excepţional

„În timp ce noi scoteam molozul din casă, el a încercat să iasă. Trupele noastre au tras în el și a fost ucis”, a spus ofițerul care a refuzat să fie numit pentru că nu a fost autorizat să vorbească cu mass-media.

Joi în unele părți din Kashmir au izbucnit protestele susținătorilor lui Bhat, care au continuat și vineri, a declarat ofițerul de poliție.

Timp de câteva decenii, separatiștii au purtat un conflict armat împotriva guvernării indiene din Kașmir, majoritatea dorind să obțină independența pentru regiunea situată în Himalaya sau să se alăture Pakistanului, vechiul rival al autorităților de la New Delhi.

India a intensificat ofensiva împotriva militanților din regiunea majoritar musulmană. În februarie, în Kașmirul Indian în urma unui atac sinucigaș au fost uciși 40 de militari indieni , India și Pakistanul au fost la un pas de război.

Pakistanul neagă acordarea de sprijin material militanților din Kashmir, dar declară că oferă sprijin moral și diplomatic pentru autodeterminarea poporului din Kashmir.

Citește și  : Incendiu puternic într-un campus universitar din vestul Indiei: Cel puţin 15 studenţi au murit (VIDEO)