DISTRIBUIȚI
afp

Nicolas Rodriguez, poreclit „Gabino”, liderul suprem al gherilei ELN, a cărui arestare este cerută de guvernul columbian prin Interpol, este îngrijit într-o clinică din Havana, a indicat marţi pentru AFP Pablo Beltran, şeful delegaţiei ELN la negocierile de pace, transmite şi agerpres.

Gabino, 68 de ani, a sosit „în jurul datei de 16 iulie” în Cuba, trecând prin Venezuela, şi se află în prezent internat „la Havana”, a explicat pentru AFP Beltran. „El ar urma să revină curând în Columbia”, a adăugat interlocutorul, refuzând să precizeze natura exactă a tratamentului, însă asigurând că liderul gherilei nu suferă de nicio boală în fază „terminală”.


Citeşte şi: Rusia îşi consolidează prezenţa militară în Crimeea prin amplasarea unui nou sistem S-400

Prezenţa în Cuba a conducătorului ELN, ultima gherilă activă din Columbia, a fost puternic criticată în ultimele zile de administraţia preşedintelui Ivan Duque (la putere din august), care a cerut guvernului cubanez să opereze arestarea acestuia.

Cuba a găzduit timp de patru ani negocierile de pace cu principala gherilă din Columbia, FARC, cu care a fost semnat un acord istoric la finalul lui 2016, şi ar urma să asigure cadrul pentru convorbiri similare cu ELN, în prezent suspendate.

Guvernul columbian a avut „deplină cunoştinţă” asupra deplasării lui Gabino în Cuba, a asigurat marţi Pablo Beltran.

Potrivit corespondenţei consultate de AFP, Înaltul Comisar pentru Pace al guvernului la final de mandat al preşedintelui Juan Manuel Santos a autorizat această deplasare din motive umanitare şi a cerut autorităţilor cubaneze să-l primească pe liderul ELN, iar celor venezuelene să accepte tranzitul şi să-i asigure transferul.

Citeşte şi: Explozie puternică lângă o uzină chimică din China. 22 de oameni au murit! (FOTO/VIDEO)

Beltran a calificat ca un „gest foarte neprietenos” polemica stârnită de guvernul columbian: „este o manieră de a căuta un pretext pentru a complica procesul de pace”.

Având încă circa 1.500 de luptători, ELN este ultima gherilă activă din Columbia, după semnarea acordului de pace, în noiembrie, între guvern şi gherila Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).

Conflictul columbian, în care au fost implicate aproximativ 30 de gherile, miliţii paramilitare de extremă dreaptă şi forţe de ordine, a făcut, în jumătate de secol, peste 260.000 de morţi, mai mult de 60.000 de dispăruţi şi 7,1 milioane de strămutaţi.