DISTRIBUIȚI
Vocea Europei

Liderul Partidului Independenţei Regatului Unit (UKIP, eurosceptic) l-a numit consilier pe activistul de extremă dreaptă Tommy Robinson, relatează vineri Reuters, potrivit agerpres.

Robinson, al cărui nume real este Stephen Yaxley-Lennon, este fondatorul Ligii de Apărare Engleze (EDL), care a organizat demonstraţii violente împotriva islamului.


Citeşte şi: Jihadiştii islamişti au revendicat ultimele atentate teroriste din Africa

În virtutea regulilor actuale ale UKIP, el nu are dreptul să adere la partid, ceea ce l-a făcut pe liderul formaţiunii, Gerard Batten, să-l numească consilier personal.

„Nu este necesar pentru el să fie membru de partid pentru a mă asista în acest rol. Aştept cu nerăbdare să lucrez cu el”, a declarat Batten, potrivit BBC.

UKIP nu are în prezent membri în Palatul Westminster (sediul parlamentului britanic n.r.), dar a fost o voce influentă în apelul la referendumul asupra apartenenţei la Uniunea Europeană şi a făcut campanie pentru ieşirea ţării din blocul comunitar, sub fostul lider Nigel Farage.

Partidul a început să se fărâmiţeze după votul din iunie 2016 pentru ieşirea din UE şi s-a confruntat cu o lungă luptă internă pentru găsirea liderului potrivit care să îl înlocuiască pe Farage.

De atunci, mesajul anti-islam al lui Batten a devenit mai puternic şi unii au criticat angajamentul său alături de figuri ale extremei drepte.

Farage a declarat pentru Radio BBC că numirea de către Batten a lui Robinson riscă să păteze reputaţia partidului şi, eventual, să afecteze întregul proces Brexit.

Citeşte şi: Atac armat asupra consulatului chinez din Pakistan. Doi poliţişti au fost ucişi – VIDEO

„Plecând de la fiecare aspect, e timpul să scăpăm de Gerard Batten şi să recuperăm partidul”, a spus Farage.

Potrivit fostului lider al partidului, Batten duce UKIP într-o direcţie „ruşinoasă”.

„Ei bine, sunt înspăimântat”, a subliniat el, în timpul programului „Today” difuzat de BBC Radio 4.

Comentariile lui Farage intervin după anunţul că activistul controversat şi fondator al EDL – al cărui nume real este Stephen Yaxley-Lennon – îl va sfătui pe Batten în legătură cu bandele de violatori şi reforma penitenciarelor, notează BBC, în ediţia online.