DISTRIBUIȚI
Reuters

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a anunțat miercuri că decizia Statelor Unite de a elimina derogările de la sancțiuni acordate unor state care importă petrol iranian este una „ostilă” și „nu va rămâne fără răspuns”, potrivit France 24, scrie Mediafax.

„Dușmanii au încercat în repetate rânduri să acționeze împotriva națiunii și revoluției noastre, dar trebuie să știe că iranienii nu vor ceda”, a declarat Ali Khamenei într-un discurs difuzat de televiziunea de stat. El a mai declarat că și-ar dori ca Iranul să se bazeze mai mult pe exporturile de petrol rafinat și produse petrochimice, în detrimentul exporturilor de petrol brut.


Citește și : Doi dintre liderii ‘mişcării umbrelelor’ din 2014 din Hong Kong, condamnaţi la închisoare

Washingtonul a reimpus în luna noiembrie sancțiuni țărilor care importă petrol din Iran, după ce președintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul. Cu toate acestea, opt state au beneficiat de o derogare de la aceste sancțiuni pentru o perioadă de șase luni. China, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Italia și Grecia au primit dreptul de a continua să cumpere petrol din Iran fără să fie supuse sancțiunilor americane.

Însă luni, Administraţia Donald Trump a anunţat că nu va mai acorda niciunei ţări exceptări de la sancţiunile privind importurile de petrol din Iran. Autoritățile de la Teheran au anunțat că această decizie este, din punctul lor de vedere, „ilegală”.

Citește și : Manfred Weber, aproape un anonim în rândul electoratului german