DISTRIBUIȚI
CNN

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat luni Statele Unite că vor să provoace o ”criză regională” în Orientul Mijlociu, împingând Arabia Saudită sunnită să înfrunte Iranul şiit, relatează Reuters, potrivit news.ro .

Fostul director CIA Mike Pompeo, abia instalat în funcţia de secretar de Stat american, a efectuat în weekend vizite în Arabia Saudită, Israel şi Iordania, unde a denunţat ”activităţi destabilizatoare şi nefaste” ale Iranului în regiune.


Citește și : Donald Trump evocă satul Panmunjom de la frontiera dintre cele două Corei ca loc pentru summitul cu Kim Jong Un

Ali Khamenei a îndemnat Statele Unite, la televiziune, să ”părăsească” Orientul Mijlociu şi a dat asigurări că oricine va încerca să atace Teheranul va fi înfrânt.

”Un mod de a ataca Iranul este să se împingă la acţiune lideri neexperimentaţi din regiune”, a apreciat el, părând să se refere la cel mai puternic om de la Riad, prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, în vârstă de 32 de ani.

”Americanii caută să împingă Arabia Saudită contra Teheranului (…). Ei vor să creeze noi crize regionale (…), cu scopul ca musulmanii să se bată împotriva altor musulmani”, a denunţat liderul suprem al Republicii islamice.

”Dacă aceste guverne găsesc calea înţelepciunii nu va exista vreo confruntare cu Iranul. Dacă vor înfrunta Iranul, ei vor fi înfrânţi”, a ameninţat el.

Ayatollahul Khamenei a subliniat că Iranul – angajat alături de Guvernul sirian contra rebelilor şi jihadiştilor şi alături de rebeli şiiţi huthi în Yemen – nu intenţionează să se retragă.

”Americanii să plece (…). Orientul Mijlociu, vestul Asiei şi Golful Persic suntem noi”, a tunat el.

Un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Bahram Qasemi, a confirmat că Iranul va continua să-şi susţină prietenii în regiune, în pofida ameninţărilor americane.

”Cooperarea între America şi Arabia Saudită vizează să destabilizeze şi mai mult Orientul Mijlociu şi să provoace noi crize în regiune”, a apreciat el.

Citește și : M5S vrea REPETAREA alegerilor în Italia – VIDEO

”Declaraţiile lui Pompeo cu privire la Iran nu au niciun fundament, sunt doar nişte trăncăneli. Atât timp cât guverne legitime din regiune vor avea nevoie de ajutorul nostru, noi vom rămâne în aceste ţări”, a subliniat Qasemi.

La Riad, Mike Pompeo i-a asigurat pe saudiţi că Washingtonul se va retrage din Acordul de Viena în dosarul nuclear, încheiat în 2015.