DISTRIBUIȚI
Twitter

Liderul suprem al talibanilor a cerut vineri guvernului, printr-un decret, „să ia măsuri serioase pentru a face să fie respectate drepturile femeilor” în Afganistan, în special împotriva căsătoriilor forţate, fără a menţiona însă dreptul de a munci şi dreptul de a studia, relatează AFP şi DPA, potrivit agerpres.

„Nimeni nu poate constrânge o femeie să se mărite”, a declarat mollahul Hibatullah Akhundzada, ordonând tribunalelor, guvernatorilor şi numeroaselor ministere să lupte împotriva căsătoriilor forţate, foarte frecvente în Afganistan.


Citeşte şi: Marea Mediterană, scena unui exerciţiu militar ieşit din comun! 6.000 de militari au fost mobilizaţi – Black News

De la preluarea puterii la mijlocul lunii august, islamiştii au restrâns din nou în mod semnificativ drepturile femeilor.

Acest decret intervine în timp ce talibanii încearcă să convingă comunitatea internaţională să restabilească ajutorul financiar pentru ţară pentru a face faţă gravei crize umanitare cu care se confruntă, la trei luni şi jumătate de la venirea lor la putere.

Respectarea drepturilor femeilor afgane, în special accesul la educaţie şi muncă, este una dintre condiţiile esenţiale avansate de către donatorii internaţionali pentru a relua ajutorul.

Islamiştii au autorizat până în prezent doar o parte dintre femeile funcţionari publici – cele care lucrează în educaţie şi sănătate – să-şi reia munca. Ei au întrerupt cursurile pentru adolescente în majoritatea colegiilor şi liceelor din ţară, o măsură despre care spun că este temporară.

În decretul său, Akhundzada se axează asupra căsătoriilor şi situaţiei văduvelor, care nu trebuie constrânse să se recăsătorească şi trebuie să aibă dreptul la o parte din moştenirea soţilor lor.

Talibanii au fost acuzaţi de constrângerea femeilor, inclusiv a văduvelor, să se căsătorească cu combatanţii, ceea ce nu s-a putut verifica.

De luni de zile, căsătoriile între minori aranjate pentru bani sunt văzute de unii ca un fel de troc, fenomen în creştere din cauza sărăciei.

Multe familii disperate din Afganistan, în special în nord şi vest, regiuni devastate de secetă, sunt constrânse să-şi dea în căsătorie fetele la vârste fragede pentru a-şi putea plăti datoriile sau în schimbul hranei.

Liderul suprem al talibanilor a denunţat, de asemenea, obiceiul de a da o tânără în căsătorie pentru a soluţiona un conflict între familii şi a solicitat Ministerului Culturii şi Informaţiilor să publice articole despre drepturile femeii „pentru a împiedica regresul în curs”.

„O femeie nu este o proprietate, ci o fiinţă umană nobilă şi liberă; nimeni nu o poate da cuiva în schimbul unui acord de pace sau pentru a pune capăt animozităţilor”, se afirmă în decretul, citat de dpa.

Citeşte şi: În interiorul vieții ‘ciudate şi excentrice’ a CEO-ului demisionar de la Twitter, Jack Dorsey – Black News

Mollahul Akhundzada a cerut de asemenea Ministerului pentru Afaceri Religioase să încurajeze „cărturarii” să predice împotriva opresiunii femeilor.

De la preluarea puterii de către talibani, economia afgană, care se baza în mare parte pe subvenţiile internaţionale, s-a prăbuşit. Washingtonul a îngheţat activele Băncii Centrale afgane, iar Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au suspendat ajutorul.

ONU a avertizat că 23 de milioane de afgani, dintr-o populaţie de aproape 40 de milioane, riscă să se confrunte cu foametea în această iarnă.