DISTRIBUIȚI
Reuters

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a lăudat organizația paramilitară Basij a țării pentru rolul său în reprimarea violentă a protestatarilor, potrivit CNN , informează mediafax.

Întâlnindu-se sâmbătă cu personalul Basij din Teheran, ayatollahul Ali Khamenei i-a descris pe protestatari drept „răzvrătiți” și „huligani” susținuți de forțe străine și i-a lăudat pe luptătorii Basij pentru protejarea națiunii.


Citește și: FRIGUL IERNII, noua armă a lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina

Basij este o aripă a Gardienilor Revoluției iraniene desfășurată în stradă pe măsură ce protestele s-au amplificat începând cu luna septembrie.

Mișcarea de protest a fost declanșată de moartea unei tinere de 22 de ani, Mahsa Amini, aflată în custodia poliției iraniene a moralității, deoarece nu a purtat voalul în conformitate cu legile islamice.

Amnesty International afirmă că membrii Basij au primit ordin să „confrunte fără milă” protestatarii.

„Atunci când se confruntă cu inamicul pe câmpul de luptă, Basij s-a arătat întotdeauna curajos, fără să se teamă de inamic. Ați văzut în cele mai recente evenimente, Basijii noștri nevinovați și asupriți au devenit țintele asupririi, pentru a nu permite națiunii să devină ținta răsculaților și a huliganilor și a celor aflați pe statul de plată [al inamicului], cu sau fără voia lor. Ei au dat din ei înșiși pentru a-i elibera pe alții”, a declarat sâmbătă liderul suprem.

Declarația lui Khamenei vine la o zi după ce șeful Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a avertizat că Iranul se află într-o „criză a drepturilor omului în toată regula” din cauza represiunii mișcării de protest.

Peste 14.000 de persoane, inclusiv copii, au fost arestate în legătură cu protestele, potrivit lui Turk. El a precizat că cel puțin 21 dintre acestea riscă pedeapsa cu moartea, iar șase au primit deja sentințe de condamnare la moarte. Printre cei arestați se numără doi actori iranieni bine-cunoscuți, Hengameh Ghaziani și Katayoun Riahi, care au fost duși la Poliție pentru că au susținut public protestele la nivel național.

Citește și: Parlamentul Franţei sistează dezbaterea privind interzicerea coridelor

 

Revolta națională fără precedent a cuprins peste 150 de orașe și 140 de universități din toate cele 31 de provincii ale Iranului. Răspunsul violent al forțelor de securitate iraniene în fața protestatarilor a zdruncinat legăturile diplomatice dintre Teheran și liderii occidentali.