DISTRIBUIȚI
Süddeutsche Zeitung

Liderul social-democraţilor germani, Martin Schulz, care ar urma să înceapă negocieri cu blocul conservator al cancelarului Angela Merkel pentru formarea unei coaliţii guvernamentale la Berlin, a declarat miercuri că Europa are nevoie de un ministru de finanţe şi de un buget al zonei euro, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Germania cunoaşte cea mai gravă criză politică din ultimele decenii după ce blocul conservator CDU/CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială) nu a reuşit să ajungă la un acord cu liber-democraţii şi Verzii privind formarea unei coaliţii guvernamentale.


Citeşte şi: Şedinţa TPI a fost suspendată după ce un acuzat a spus că s-a otrăvit – FOTO/VIDEO

”Dacă vrem ca Europa să rămână puternică pe termen lung, atunci trebuie să îi permitem să acţioneze şi să le garantăm oamenilor că vor constata o diferenţă tangibilă în viaţa lor”, a spus Schulz, cu ocazia unei conferinţe a mediului de afaceri german.

În acest scop – a continuat fostul preşedinte al Parlamentului European – Europa are nevoie de un buget al zonei euro, în vederea sporirii investiţiilor, şi de un ministru de finanţe european.

În cadrul eforturilor de a facilita formarea unui guvern stabil, preşedintele german Frank-Walter Steinmeier va găzdui joi o întâlnire cu lidera CDU Angela Merkel, liderul CSU Horst Seehofer şi liderul Partidului Social-Democrat (SPD), Martin Schulz.

Citeşte şi: Foştii terorişti jihadişti se reabilitează la un resort de cinci stele din Arabia Saudită

Conservatorii şi social-democraţii au participat la ‘marea coaliţie’ după alegerile din septembrie 2013, dar SPD a anunţat că trece în opoziţie după rezultatele dezamăgitoare înregistrate la scrutinul parlamentar din toamna acestui an, cea mai gravă înfrângere a sa din perioada postbelică.

Unii membri ai conducerii SPD au sugerat chiar ca formaţiunea să accepte un guvern minoritar condus de Angela Merkel, ca un compromis pentru a se pune capăt crizei politice de la Berlin. În istoria postbelică, Germania a fost condusă doar în trei rânduri, pentru scurte perioade, de un guvern minoritar.