DISTRIBUIȚI
moldova.org

Liderul separatist de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a criticat declaraţiile preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, conform cărora ar exista progrese în negocierile privind soluţionarea conflictului transnistrean, afirmând că în ultima perioadă are loc un blocaj şi eşecuri în acest dosar, informează marţi Radio Chişinău, potrivit agerpres.

Krasnoselski i-a recomandat lui Igor Dodon să se gândească la promisiunile pe care le-a făcut Federaţiei Ruse: instituirea limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică, revenirea pe piaţa mass-media a televiziunilor ruse, crearea şcolilor cu predare în limba rusă pe teritoriul Republicii Moldova, fiindcă aproape toate au fost închise, conform mass-media transnistrene.


Citește și: Procurorii americani cer ani grei de închisoare pentru Roger Stone

Liderul separatist de la Tiraspol şi-a manifestat indignarea şi faţă de faptul că în şcolile din Republica Moldova este studiată ‘Istoria românilor’, nu ‘Istoria României’. ‘Limba română, simbolurile româneşti. Statul merge în direcţia celor a căror istorie o învaţă. Totul este foarte simplu, nu trebuie să trăim cu iluzii. Dacă în Republica Moldova ar fi studiată ‘Istoria Federaţiei Ruse’ s-ar vorbi în limba rusă, ar fi fost totul clar, dar aşa timp de 30 de ani este studiată ‘Istoria românilor’, se vorbeşte limba română. Ordinul referitor la calea Basarabiei vine din România’, a afirmat Krasnoselski, citat de Radio Chişinău.

Citește și: Regimul de la Phenian ignoră sancțiunile și continuă să cumpere ‘la negru’ petrol, maşini de lux şi alcool

În acelaşi timp, şeful administraţiei separatiste de la Tiraspol a declarat că Transnistria nu trebuie văzută ca o ancoră care ar trebui să împiedice unirea Basarabiei cu România, deoarece generaţia actuală creşte ‘având vectorul îndreptat spre România’, în acest sens el făcând referire la datele sondajelor care arată că numărul moldovenilor care optează pentru Unire a ajuns la 30%. Astfel, Krasnoselski spune că, în aceste condiţii, nici Transnistria nu mai poate schimba ceva, deoarece aşa ar fi educată societatea de pe malul drept al Nistrului prin predarea ‘Istoriei românilor’ şi studierea limbii române.

Igor Dodon declara recent că există progrese în privinţa reglementării transnistrene prin faptul că s-a ajuns la mai multe acorduri, iar Chişinăul ar fi gata să ofere împuterniciri şi o autonomie lărgită regiunii transnistrene, aminteşte Radio Chişinău.