DISTRIBUIȚI
novosti

Liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, a declarat că doreşte să interzică grupurilor LGBTQ să intre în şcoli şi universităţi, transmite France Presse, potrivit agerpres

”Republica Srpska (RS, entitatea sârbă din Bosnia) va adopta o lege în următoarele luni care le va interzice membrilor organizaţiilor LGBTQ să se apropie de instituţiile de învăţământ”, a spus preşedintele RS, Milorad Dodik, joi seară, la un post local de televiziune.


Citește și : NATO îşi caută şef – iată care sunt candidaţii cunoscuţi până acum

”Aşadar, grădiniţele, şcolile, universităţile. Ei nu vor putea lucra, nu se vor putea apropia şi nu vor putea face propagandă”, a subliniat Dodik.

Militanţi LGBTQ au denunţat interdicţia de a proiecta un documentar prevăzut pentru luni seara la Banja Luka, fieful sârbilor bosniaci.

Poliţia a luat această măsură ca urmare a presiunilor diverselor asociaţii conservatoare şi grupări locale ale suporterilor de fotbal.

După această interdicţie, mai mulţi indivizi cu feţele acoperite de cagule au atacat activişti LGBTQ, rănind trei persoane.

Aceşti militanţi au subliniat că incidentul a avut loc în faţa poliţiştilor care avertizaseră mulţimea că nu îi vor putea garanta securitatea.

Milorad Dodik, care conduce de mai mulţi ani RS, a ameninţat constant cu separarea de instituţiile centrale din Bosnia.

Citește și : Milioane de copii se confruntă cu un risc crescut de malnutriţie din cauza lipsei de fonduri

De la finalul războiului interetnic din 1992-1995, soldat cu peste 100.000 de morţi, Bosnia este divizată între o entitate sârbă şi o federaţie croato-musulmană, care sunt reprezentate într-un guvern central.

În 2019, la Sarajevo s-a desfăşurat prima paradă Gay Pride din Bosnia, însă homofobia rămâne profund ancorată în această ţară.