DISTRIBUIȚI
Wikimapia

Liderul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a anulat o vizită planificată la Madrid săptămâna aceasta pentru a se adresa Senatului spaniol, a anunţat miercuri guvernul catalan, relatează dpa şi AFP.

Marţi, Senatul spaniol a anunţat posibila prezenţă a lui Puigdemont vineri în camera superioară a Parlamentului. Senatul urmează să dezbată şi să supună la vot suspendarea autonomiei Cataloniei, precum şi alte sancţiuni înaintate de premierul Mariano Rajoy ca răspuns la încercările regiunii din nord-estul Spaniei de a obţine independenţa.


Prezenţa lui Carles Puigdemont în Senat ar fi condus aproape sigur la o dezbatere între el şi Rajoy, notează dpa.

Vicepreşedintele Senatului, Pedro Sanz, a salutat marţi „dorinţa de dezbatere” a liderului catalan şi a afirmat că prezenţa acestuia ar fi „o onoare”.

Carles Puigdemont va prezida joi o sesiune plenară a parlamentului catalan, când ar putea declara în mod unilateral independenţa regiunii sau anunţa noi alegeri regionale.

Sâmbătă, Consiliul de Miniştri spaniol a decis să declanşeze aplicarea Articolului 155 din Constituţie, care mai trebuie autorizată de Senat, în vederea instituirii de măsuri drastice pentru preluarea controlului direct asupra regiunii: executivul catalan ar urma să fie demis, iar parlamentul şi media publice ar fi puse sub tutelă.