DISTRIBUIȚI

Liderul partidului stângii radicale spaniole Unidas Podemos, Pablo Iglesias, şi-a anunţat retragerea din viaţa politică în urma rezultatului slab al stângii în alegerile regionale de la Madrid, transmit dpa şi AFP, potrivit agerpres.

‘Am eşuat’, a afirmat el în faţa unui grup de militanţi ai partidului, spunând că are impresia că este ‘ţapul ispăşitor care mobilizează sentimentele cele mai obscure, mai contrare democraţiei’.


Citeşte şi: Joe Biden vrea să se vadă cu Putin luna viitoare – Black News

‘Rezultatul de astăzi (marţi, n.red.) arată că nu mai pot ajuta mişcarea noastră să-şi consolideze forţa instituţională în următorii câţiva ani’, a declarat fostul vicepremier.

Din acest motiv, ‘renunţ la toate funcţiile mele, părăsesc politica în sensul de politică de partid, politică instituţională’, pentru a nu fi ‘un obstacol în calea unei înnoiri a conducerii care trebuie să se producă în forţa noastră politică’.

Partidul său a obţinut zece mandate în noua adunare regională, cu trei în plus faţă de scrutinul anterior, dar analiştii se aşteptau la un rezultat mult mai bun.

Iglesias a calificat drept o ‘tragedie’ triumful în alegeri al Partidului Popular (PP, dreapta conservatoare), pe care l-a numit ‘dreapta trumpistă’, şi scorul bun al partidului de extremă dreapta Vox.

Citeşte şi: Dreapta spaniolă câştigă alegerile regionale din Madrid – Black News

El a propus-o pe Yolanda Diaz, actual ministru al muncii, ca noul lider al partidului.

Pablo Iglesias, în vârstă de 42 de ani, s-a afirmat în 2011 ca tânăr activist pentru mişcarea de protest social Movimiento 15-M.

În primăvara lui 2014 a fondat împreună cu alţi activişti partidul Podemos, care a fuzionat ulterior cu formaţiunea mai tradiţională Izquierda Unida (Stânga Unită) în alianţa Unidas Podemos.