DISTRIBUIȚI
afp

Polonia trebuie să organizeze alegerile prezidenţiale nu mai târziu de 28 iunie, a declarat liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS, aflat la guvernare), Jaroslaw Kaczynski, în contextul unei dispute cu opoziţia asupra datei scrutinului, notează joi thenews.pl, potrivit agerpres.

Alegerile prezidenţiale poloneze ar fi trebuit să aibă loc iniţial pe 10 mai, dar acest lucru nu s-a întâmplat din cauza pandemiei de COVID-19, care a dus la peste 1.000 de decese în Polonia.


Citeşte şi: Majoritatea eurodeputaţilor salută propunerile Comisiei Europene pentru redresarea economică

Data scrutinului prezidenţial rămâne incertă deocamdată, iar un anunţ urmează să fie făcut de preşedinta parlamentului de la Varşovia, Elzbieta Witek.

„Poziţia noastră este clară, împărtăşită: alegerile vor avea loc”, a spus miercuri Jaroslaw Kaczynski într-o conferinţă de presă alături de liderii partidelor din coaliţia guvernamentală.

”Dacă există tentative de opoziţie la acest lucru, atunci vom folosi toate mijloacele aflate la dispoziţia statului pentru a face ca legea să fie respectată”, a adăugat liderul conservator.

În această lună, Seimul (camera inferioară a legislativului polonez) a aprobat propunerea de desfăşurare a alegerilor prezidenţiale printr-un sistem mixt de vot tradiţional şi vot prin corespondenţă. Legea a ajuns apoi în Senat (camera superioară), controlat de opoziţie, pentru dezbateri suplimentare.

PiS, care îl susţine pe preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda pentru un al doilea mandat, a acuzat principalul partid de opoziţie, Platforma Civică (PO), că încearcă să amâne scrutinul pentru a spori şansele candidatului său.

Citeşte şi: Peste 100.000 de americani au fost răpuşi de coronavirus

La jumătatea lunii mai, Platforma Civică şi-a ales candidatul, în persoana actualului primar al Varşoviei, Rafal Trzaskowski.

Printre ceilalţi candidaţi se află liderul Partidului Poporului Polonez, Władysław Kosiniak-Kamysz, stângistul Robert Biedron, politicianul de extremă-dreapta Krzysztof Bosak şi jurnalistul Szymon Holownia.