DISTRIBUIȚI
The Times of Israel

Liderul laburiştilor israelieni, Avi Gabbay, a anunţat că se retrage din politică şi din fostul mare partid de stânga, aflat mai mult ca oricând înttr-o stare de degringoladă în urma ultimelor alegeri legislative, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Partidul Muncii, care s-a aflat multă vreme la putere în Israel, dar care este în declin în ultimii douăzeci de ani, a câştigat doar şase locuri în urma alegerilor din 9 aprilie, din totalul celor 120 pe care le numără Parlamentul Israelului.


Citeşte şi: Putin se implică în criza din R.Moldova şi anunţă pe cine susţine la Chişinău

Israelienii sunt chemaţi din nou la urne în 17 septembrie, premierul aflat la sfârşit de mandat, Benjamin Netanyahu, teoretic plasat cel mai bine după alegeri, fiind incapabil să formeze o coaliţie de guvernare. Netanyahu a preferat mai degrabă ca parlamentul nou ales să fie dizolvat, decât să-l vadă pe preşedinte încredinţând altcuiva formarea unei coaliţii.

„Am decis să las să vorbească inima mea şi adevărul meu (…) şi să nu mă mai prezint pe lista (partidului în alegerile) pentru viitorul Knesset” (parlament), a notat Avi Gabbay pe pagina sa de Facebook.

Fostul om de afaceri, 52 de ani, ministru pentru protecţia mediului în 2015-2016, a preluat conducerea Partidului Muncii în 2017. El a anunţat deja săptămâna trecută că nu va fi cap de listă al partidului pentru alegeri.

Citeşte şi: SUA consolidează contingentul militar din Polonia

„Nu am planuri pentru viitor. Nu ştiu ce voi face pentru oameni, şi nici cum, însă angajamentul meu rămâne”, a adăugat el.

Avi Gabbay a fost foarte criticat în cadrul Partidului Muncii în ultimele săptămâni, după rezultatele alegerilor, urmate de dezvăluiri conform cărora el ar fi discutat în secret despre posibilitatea participării la o coaliţie condusă de Netanyahu.