DISTRIBUIȚI
www.haaretz.com

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a cerut miercuri în faţa Adunării Generale a ONU sfârşitul „apartheidului” impus, în opinia sa, de Israel palestinienilor, pentru „a păstra” „soluţia cu două state”, relatează AFP. 

„Avem responsabilitatea şi aveţi responsabilitatea de a înceta apartheidul în Palestina”, a declarat el la New York, în plenul Adunării Generale.


Dacă soluţia cu două state va fi distrusă” de menţinerea acestui „apartheid”, „va fi un eşec” şi „nu vom avea altă opţiune decât să ne continuăm lupta” pentru a pune capăt ocupaţiei israeliene, a insistat Mahmoud Abbas.

Luând cuvântul la tribună la o zi după premierul israelian, Benjamin Netanyahu, el a lansat un îndemn Adunării Generale „să păstreze soluţia cu două state”, „în prezent în pericol”, pentru „a salva şi promova şansele de a se ajunge la pace”.

„Am încercat în repetate rânduri să relansăm procesul de pace şi i-am cerut premierului israelian să îşi afirme angajamentul pentru soluţia cu două state”, dar „din păcate a respins această ofertă”, a adăugat preşedintele Autorităţii Palestiniene.

Într-un lung discurs de 45 de minute, Mahmoud Abbas a exprimat frustrarea palestinienilor în faţa impasului în care se află procesul de pace.

„Spre cine ne putem îndrepta”, după eşecul numeroaselor iniţiative de-a lungul anilor, a întrebat el, pronunţându-se încă o dată pentru a se pune capăt politicii de extindere a coloniilor israeliene. „Nu mai este loc pentru un stat palestinian şi asta este inacceptabil”, a mai spus el.

Preşedintele american, Donald Trump, a dat asigurări că un acord de pace israeliano-palestinian este „posibil” şi administraţia sa este angajată în noi eforturi pentru a relansa procesul. Liderii palestinieni îşi ascund însă tot mai puţin frustrarea faţă de administraţia Trump care până în prezent s-a abţinut să susţină soluţia cu doua state prin crearea unui stat palestinian existând alături de Israel.