DISTRIBUIȚI
Bangkok Post

Liderul opoziției tanzaniene și fost candidat la președinție, Tundu Lissu, s-a întors acasă după mai bine de doi ani de exil în Europa, miercuri, în fața mulțimii care l-a aclamat, după ce guvernul a ridicat interdicția privind mitingurile politice, potrivit Reuters, informează mediafax.

Fost deputat și un critic acerb al guvernului, Lissu a părăsit inițial țara pentru a se trata în străinătate după ce a fost împușcat de 16 ori, majoritatea rănilor fiind în abdomenul inferior, într-un atac comis de necunoscuți în capitala administrativă Dodoma în 2017.


Citește și : Biden: SUA vor furniza Ucrainei 31 de tancuri de tip M1 Abrams

El fusese arestat de opt ori în anul care a precedat atacul.

Lissu a fost întâmpinat de o mare adunare a susținătorilor săi la Aeroportul Internațional Julius Nyerere, înainte de a se îndrepta spre un miting în capitala comercială Dar es Salaam.

El a fost văzut fluturând steagul partidului său CHADEMA în timp ce se afla ieșit dintr-o mașină, salutându-i pe susținătorii care se adunaseră de-a lungul drumurilor și care îl urmăreau pe jos, cu mașini și motociclete.

Lissu se întorsese pentru câteva luni în 2020 pentru a-l contesta pe președintele de atunci, John Magufuli, în cadrul unor alegeri.

Cu toate acestea, la scurt timp după alegeri, el a fugit la reședința ambasadorului german după ce a primit amenințări cu moartea, iar apoi a părăsit din nou țara.

La începutul acestei luni, președinta Samia Suluhu Hassan a ridicat interdicția privind mitingurile politice, la mai bine de șase ani după ce predecesorul ei, Magufuli, a impus această măsură care a provocat frecvente ciocniri între liderii opoziției și poliție.

Conform acestei politici, care a intrat în vigoare în 2016, politicienilor aleși li s-a permis să organizeze mitinguri în circumscripțiile lor electorale, dar alte mitinguri politice sau proteste au fost interzise.

Citește și : Putin nu comentează decizia Germaniei, afirmă că va dura până la restabilirea suveranităţii Europei

În timpul primului său mandat, Magufuli a fost lăudat pentru că a investit masiv în proiecte de infrastructură și a condus o campanie anticorupție, însă criticii au acuzat guvernul său de intoleranță și de reprimarea vocilor critice.

La vremea respectivă, guvernul a negat înăbușirea disidenței.

Magufuli a murit în martie 2021 din cauza unei boli de inimă care îl chinuia de un deceniu.