DISTRIBUIȚI
Aysor.am

Liderul opoziţiei din Armenia, Gagik Tsarukyan, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din această ţară, a fost plasat vineri în arest preventiv pentru 60 de zile în aşteptarea procesului pentru acuzaţia de cumpărare de voturi la alegerile parlamentare din 2017, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

Tsarukyan, liderul partidului Armenia Prosperă, a respins toate acuzaţiile, afirmând că acestea au o motivaţie exclusiv politică.


Citește și : Cel puţin 22 de persoane au murit în urma prăbuşirii unui avion militar în estul Ucrainei

În luna iunie, parlamentul armean a votat pentru retragerea imunităţii lui Gagik Tsarukyan, ceea ce a permis arestarea sa. Serviciul naţional de securitate i-a percheziţionat locuinţa şi l-au interogat.

”Această acţiune este motivată politic. Vor răspunde pentru decizia lor”, a declarat Tsarukyan vineri seara. Arestarea sa a fost ordonată de Tribunalul Jurisdicţiei Generale de la Erevan cu nereguli referitoare la alegerile din 2017 care au precedat o revoluţie paşnică.

Partidele Armenia Prosperă, Federaţia Revoluţionară Armeană şi Patria, acesta din urmă condus de fostul şef al serviciilor de informaţii armene Artur Vanetsyan, au anunţat în această săptămână că intenţionează să organizeze proteste de amploare pe 8 octombrie.

Citește și : Rusia acuză Germania că ‘refuză categoric’ să coopereze în ancheta Navalnîi

Tsarukyan a acuzat guvernul condus de premierul Nikol Pashinyan că a gestionat defectuos economia ţării şi nu a reuşit să adopte măsuri eficiente pentru a limita răspândirea COVID-19. Ţară cu 3 milioane de locuitori, Armenia a înregistrat până vineri 48.643 de cazuri de COVID-19, dintre care 947 de cazuri fatale.

Partidul lui Gagik Tsarukyan a obţinut 26 dintre cele 132 de mandate parlamentare la alegerile anticipate desfăşurate în decembrie 2018.