DISTRIBUIȚI
bbc

Preşedintele Forumului Musulmanilor Conservatori din Regatul Unit l-a comparat pe fostul ministru de externe Boris Johnson, candidat la funcţia de primi-ministru, cu Adolf Hitler, transmite vineri PA, potrivit agerpres.

Mohammed Amin a afirmat că se va retrage din Partidul Conservator, al cărui membru era de mulţi ani, dacă Johnson va fi ales la conducerea formaţiunii şi implicit ca succesor al premierului Theresa May.


Citește și : Publicaţia Die Welt susţine că UE ar trebui să se retragă din acordul cu Iranul după incidentele din Golful Oman

„Nu sunt pregătit să fiu membru al uni partid care îl alege pe el ca lider. Aş demisiona, după 36 de ani”, a declarat Amin în emisiunea Today (Azi) a canalului 4 al postului de radio BBC.

În legătură cu popularitatea lui Johnson în rândul membrilor obişnuiţi de partid, Amin a arătat că „sunt mulţi oameni oribili care au fost populari. Nu popularitatea este testul. Testul este dacă persoana respectivă este suficient de morală pentru a fi prim-ministru, iar eu cred că el nu trece acest test” şi a adăugat că „mulţi germani au crezut că Hitler era omul potrivit”.

Când i s-a atras atenţia că face o comparaţie şocantă, reprezentantul musulmanilor conservatori a recunoscut: „Da. Nu spun că Boris Johnson vrea să trimită oameni în camera de gazare, evident că nu vrea. E un clovn. Dar, în ceea ce mă priveşte, nu este suficient de preocupat de natura adevărului încât eu să pot fi vreodată membru al unui partid condus de el”.

„Nu ne aşteptăm ca politicienii noştri, premierii noştri să fie sfinţi. Însă cerem un nivel elementar de moralitate şi integritate”, a mai spus Amin, precizând că „dintre toţi candidaţii la alegerile pentru conducerea Partidului Conservator, Boris Johnson este singurul care cred că nu trece testul respectiv”.

Liderul musulman a apreciat că un editorial scris de Johnson în august anul trecut, în care compara femeile care poartă burka cu „cutiile poştale şi jefuitorii de bănci” a creat riscuri pentru unele femei de religie islamică. „Ştia exact ce efect va avea – va duce la atacuri verbale, pe stradă, asupra femeilor care poartă niqab şi burka; în unele cazuri, fiind atacate fizic de oameni care încercau să le smulgă” acoperământul tradiţional.

Citește și : Macron caută aliaţi la un mini-summit în sudul Europei

„A ales să-şi bată joc de femeile musulmane care poartă niqab şi burka, pentru propriile lui scopuri”, l-a acuzat Amin pe Johnson.