DISTRIBUIȚI
thenational.ae

Masoud Barzani nu va candida pentru un nou mandat de preşedinte al provinciei autonome Kurdistan din Irak, a declarat sâmbătă agenţiei Reuters un oficial kurd. Barzani a trimis o scrisoare parlamentului regional kurd, cerând ca prerogativele prezidenţiale să fie distribuite între legislativ, guvern şi autorităţile judecătoreşti, a precizat sursa citată. 

Decizia lui Barzani a fost luată în contextul înrăutăţirii situaţiei kurzilor din Irak după ce au votat pentru independenţă la referendumul din 25 octombrie. Armata irakiană a lansat ulterior o ofensivă pentru recucerirea teritoriilor bogate în petrol controlate de kurzi. Aceştia au evitat o confruntare militară directă şi au cedat practică fără luptă bazinul petrolier pe care îl ocupaseră după retragerea armatei din faţa ofensivei Statului Islamic, în 2014.


Mandatul prezidenţial urma să se încheie pe 1 noiembrie, când ar fi trebuit să aibă loc alegeri în Kurdistan. Votul a fost însă amânat pe o perioadă nedeterminată, din cauza crizei din provincie.

Massoud Barzani, acum în vârstă de 71 de ani, a fost ales lider al autorităţilor kurde de la Erbil în 2005 şi reales în 2009, pentru încă patru ani. Termenul a expirat în 2013, dar a fost prelungit de două ori, fără noi alegeri.