DISTRIBUIȚI
afp

Liderul juntei birmane Min Aung Hlaing nu a fost invitat la viitorul summit al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), care se va desfăşura în perioada 10-13 noiembrie la Phnom Penh, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe cambodgian, informează AFP.

Cambodgia, care asigură preşedinţia prin rotaţie a ASEAN, a cerut Myanmarului să trimită un „reprezentat non-politic”, ca reacţie la conflictul civil în curs în această ţară, însă de atunci junta „a refuzat să trimită vreun reprezentant”, a declarat Chum Sounry.


„Participarea Myanmarului la reuniuni la nivel înalt era condiţionată de progrese în realizarea unui consens în cinci puncte”, a explicat el.

Acest acord, convenit în aprilie 2021 între juntă şi ASEAN, viza să se pună capăt violenţelor în Myanmar, ţară care a alunecat spre haos după lovitura de stat ce a înlăturat de la putere, în februarie anul trecut, guvernul civil condus de Aung San Suu Kyi.

Acordul conţinea un apel la dialog cu partidele de opoziţie şi numirea unui trimis special la ASEAN, cu rol de mediere.

Miniştrii afacerilor externe ai ţărilor din ASEAN, exceptând Myanmar, şi-au exprimat în august „profunda decepţie” în ceea ce priveşte punerea în aplicare a acestei foi de parcurs, constatând progrese „limitate”.

„Suntem coerenţi în deciziile noastre şi rămânem optimişti asupra faptului că situaţia din Myanmar se va îmbunătăţi, pentru ca ţara să revină în calitate de membru indispensabil în familia noastră unită a ASEAN”, a explicat Chum Sounry.

Ţările din ASEAN l-au exclus deja pe Min Aung Hlaing de la cel mai recent summit al lor, care a avut loc în octombrie 2021, după refuzul liderului birman de a lăsa un trimis special să aibă o întrevedere cu Aung San Suu Kyi, aflată în detecţie după ce armata a preluat puterea.

Junta a provocat un nou val de reacţii indignate din partea comunităţii internaţionale, după un atac aerian în care au fost ucişi 12 copii, pe 16 septembrie, într-o şcoală dintr-un sat din nord-vestul acestei ţări.