DISTRIBUIȚI
JerusalemOnline

Liderul mişcării libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a promis sâmbătă un răspuns „adecvat şi proporţional” la „orice atac aerian israelian asupra Libanului”, după o creştere a tensiunii la graniţă, informează AFP, potrivit agerpres

Israelul a efectuat joi primele atacuri aeriene asupra Libanului din 2014, după ce trei rachete au fost trase dinspre Liban pe teritoriul său, atac nerevendicat.


Citește și :  Demonstraţii în Italia și Franța împotriva introducerii certificatului verde

Hezbollah a reacţionat a doua zi prin lansarea a peste zece rachete spre statul evreu, care a răspuns cu focuri de artilerie.

„Răspunsul nostru a avut legătură cu loviturile israeliene din sudul Libanului, primele din ultimii 15 ani”, a spus Hassan Nasrallah în timpul unui discurs televizat cu ocazia marcării războiului de 33 de zile dintre puternica mişcare şiită libaneză şi Israel, în 2006.

În 2014, loviturile israeliene au vizat o zonă din apropierea graniţei cu Siria.

„Dorim să-i spunem inamicului (…) că orice atac al forţei aeriene israeliene asupra Libanului va fi inevitabil urmat de un răspuns, dar într-un mod adecvat şi proporţional, deoarece dorim (…) să protejăm ţara”, a declarat Hassan Nasrallah.

În opinia sa, atacurile aeriene ale Israelului constituie o evoluţie „foarte periculoasă”. „Nu dorim să ne îndreptăm spre un război, dar suntem pregătiţi pentru el”, a adăugat el.

Oficiali israelieni au reiterat, de asemenea, vineri că nu doresc o escaladare înspre „un război adevărat”, dar au declarat că sunt pregătiţi pentru asta.

Citește și :  Sicilia declară stare de urgenţă şi de criză pentru şase luni din cauza incendiilor de vegetaţie

Forţa interimară a ONU în Liban (UNIFIL) a avertizat vineri asupra unei „situaţii foarte periculoase” şi a cerut o încetare imediată a focului.

Schimbul de focuri de la graniţa libanezo-israeliană a coincis cu o creştere a tensiunilor dintre statul evreu şi Iran, aminteşte France Presse.