DISTRIBUIȚI

Şeful Hamas Ismail Haniyeh a anunţat duminică că s-a ajuns la un acord cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene Mahmoud Abbas în privinţa organizării de alegeri parlamentare şi prezidenţiale în teritoriile palestiniene, informează Xinhua, potrivit agerpres.

„Am primit un răspuns pozitiv din partea lui Abbas referitor la organizarea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare”, a anunţat Haniyeh într-un briefing de presă organizat în Gaza.


Citeşte şi: McDonald’s îşi dă afară directorul general

Anunţul survine după întrevederea pe care acesta a avut-o în Gaza cu preşedintele comisiei electorale centrale palestiniene Hanna Nasser.

În cursul zilei de duminică, Nasser a sosit în Fâşia Gaza, unde a intrat pe la punctul de trecere a frontierei Erez, pentru convorbiri cu liderii Hamas despre organizarea de alegeri, conform ofiţerului de legătură de la punctul de trecere a frontierei dintre Israel şi Fâşia Gaza.

Hamas, care guvernează Fâşia Gaza din 2007, „va acţiona pentru a depăşi toate obstacolele din calea alegerilor şi este pregătit şi gata să participe la acestea”, a precizat Ismail Haniyeh.

Citeşte şi: Margrethe Vestager: UE nu are nevoie de campioni industriali ‘cocoloşiţi’

În timpul unei vizite de trei zile întreprinse săptămâna trecută în Fâşia Gaza, Nasser şi liderii a opt facţiuni din enclava palestiniană au semnat un acord în vederea organizării mai întâi a alegerilor parlamentare în teritoriile palestiniene şi apoi a unui scrutin electoral, la trei luni după cel parlamentar.

Ultimele alegeri parlamentare organizate în teritoriile palestiniene au avut loc în 2006, când Hamas a câştigat majoritatea. Mahmoud Abbas a fost ales preşedinte în 2005.