DISTRIBUIȚI
Sputnik

Liderul Forţelor democratice siriene (FDS), dominate de kurzi şi susţinute de Washington, a cerut vineri Moscovei şi Teheranului să împiedice Ankara să lanseze un nou atac în nordul Siriei, cu câteva zile înaintea unui summit turco-ruso-iranian asupra acestei ţări aflate în război, notează AFP.

Armata turcă este desfăşurată din 2016 în nordul Siriei, în jurul oraşului Afrin şi în regiunea Idlib, unul dintre ultimele puncte de rezistenţă necontrolate de regimului lui Bashar al-Assad.


Între 2016 şi 2019, Turcia a lansat, cu ajutorul unor miliţii siriene, trei operaţiuni de amploare în aceste regiuni de la frontiera sa cu scopul de a-i alunga pe luptătorii kurzi pe care îi consideră „terorişti”.

De la sfârşitul lunii mai, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat în mod repetat că va desfăşura o nouă operaţiune militară în nordul Siriei vizându-i pe kurzi.

„Sperăm ca (aceste atacuri) să nu se mai repete şi că kurzii (…) nu vor fi lăsaţi deoparte în cursul negocierilor dintre marile puteri”, a declarat comandantul-şef al FDS, Mazloum Abdi, într-o conferinţă de presă la Hassakeh, o zonă din nord-estul Siriei în mâinile kurde.

„După discuţii recente cu Rusia în scopul protejării acestor regiuni, am convenit să permitem mai multor soldaţi sirieni să pătrundă în Kobani şi Manbij (oraşe cu majoritate kurdă din nord), pe lângă trupele deja prezente la frontieră”, a adăugat Mazloum Abdi fără alte detalii.

„Suntem convinşi că Rusia şi Iranul nu vor accepta cererile Turciei” la summitul programat marţi la Teheran, a spus el.

La acest summit urmează să participe preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologii săi iranian, Ebrahim Raissi, şi turc, Recep Tayyip Erdogan. Cei trei lideri vor discuta despre dosarul sirian şi va include discuţii bilaterale ruso-turce.

Rusia, Turcia şi Iranul sunt trei actori majori în conflictul care devastează Siria din 2011. În 2017, au lansat aşa-numitul proces de la Astana care a avut ca scop oficial instalarea păcii în această ţară.