DISTRIBUIȚI
Reuters

Premierul ungar Viktor Orban, care a fost ‘ales în mod democratic’, ‘îşi are locul’ în Partidul Popular European (PPE), a apreciat joi liderul dreptei franceze Laurent Wauquez (foto), a cărui formaţiune ‘Republicanii’ este membră a PPE, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

‘Voi vorbi cu (Angela) Merkel despre Orban. El îşi are locul în PPE. El a fost ales în mod democratic. Toţi criticii noştri curajoşi ar trebui să-şi amintească’ de aceasta, a declarat Wauquez cotidianului Le Figaro.


Citeşte şi: Liderii UE au făcut progrese minore în discuţiile privind migraţia

Premierul ungar şi partidul său Fidesz sunt criticaţi de unii dintre aliaţii lor în cadrul grupului conservator din Parlamentul European şi ameninţaţi cu excluderea din această formaţiune dominată de CDU-ul cancelarului german Angela Merkel.

Parlamentul European a votat săptămâna trecută pentru activarea Art.7 din Tratatul UE, care ar putea conduce în final la sancţiuni împotriva Budapestei, cu sprijinul eurodeputaţilor din cadrul PPE.

‘Eu nu sunt europarlamentar”, a răspuns Wauquiez pentru Le Figaro, întrebat dacă el ar fi votat această rezoluţie.

Vezi şi: Probleme mari pentru un avion de pasageri indian. 30 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale – VIDEO

Preşedintele Republicanilor a mai spus despre Orban că ‘nu este deranjat de discursul acestuia pe tema migraţiei. Pe de altă parte, există linii roşii care nu trebuie depăşite, cum este aceea ce priveşte problema statului de drept sau libertatea justiţiei’.

‘Este greşit să-l împingem pe Orban în afara Europei şi a PPE. Trebuie să încetăm să ne opunem unii altora’, a mai spus liderul dreptei franceze, care a denunţat o ‘confruntare caricaturală şi artificială Macron-Orban, ce nu corespunde realităţii’.

De la venirea sa la conducerea principalului partid de opoziţie de dreapta din Franţa în luna decembrie, Laurent Wauquiez este contestat pe plan intern de unii dintre colegii săi care îi reproşează linia ‘populistă’, în special în ceea ce priveşte problema migraţiei.