DISTRIBUIȚI
stabroeknews.com

Liderul democrat din Senatul american Chuck Schumer a făcut apel marţi la Joe Biden să pună capăt expulzărilor „revoltătoare” de migranţi haitieni ajunşi cu miile în ultimele zile la frontiera de sud a SUA, relatează AFP, potrivit agerpres

„Îl îndemn pe preşedintele Biden (…) să pună capăt imediat acestor expulzări şi regulilor” sanitare adoptate la începutul pandemiei pentru autorizarea repatrierii imediate a migranţilor care vin pe la frontiera cu Mexicul, a declarat el în hemiciclu.


Citește și : Franţa vrea despăgubiri după ce a pierdut ‘contractul secolului’ cu Australia

„Nu putem să continuăm aceste politici revoltătoare şi xenofobe care vin de la Trump, care ignoră legile noastre privind refugiaţii”, a adăugat el referindu-se la fostul preşedinte republican care a părăsit Casa Albă în ianuarie.

Fotografiile cu poliţişti de frontieră călare care încearcă să-i respingă pe migranţi în apropiere de Del Rio, în Texas, suscită o puternică emoţie în SUA.

Guvernul lui Joe Biden a promis să facă lumină asupra situaţiei, dar numeroase voci democrate s-au alăturat criticilor opoziţiei republicane.

„Aceste imagini vor provoca greaţă. Trebuie să înceteze, acest tip de violenţă”, a spus Chuck Schumer, caracterizându-le drept „oribile”.

Scenele suprinse s-au produs în contextul în care migranţii se spălau în Rio Grande sau traversau fluviul pentru a căuta hrană în Mexic şi a o aduce familiei lor rămase pe teritoriul SUA, potrivit autorului fotografiilor, Paul Ratje.

Luni seară, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi a declarat că situaţia migranţilor haitieni de la frontieră este „tulburătoare”.

Citește și : Incendiile din vara acestui an au provocat emisii record de CO2

Până la 15.000 de migranţi, majoritatea haitieni, sunt masaţi de săptămâna trecută sub un pod din apropiere de frontiera sudică, în oraşul Del Rio.

Peste 3.000 de migranţi au fost deja scoşi din această tabără improvizată, fie pentru a fi transferaţi în centre de primire, fie pentru a fi expulzaţi în afara SUA, a declarat marţi ministrul securităţii interne, Alejandro Mayorkas, în cadrul unei audieri din Senat.

„Sunt mai puţini de 10.000 astăzi”, a precizat el.