DISTRIBUIȚI
Reuters

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadârov, unul din fidelii preşedintelui rus Vladimir Putin, a ameninţat să interzică accesul militanţilor pentru drepturile omului în mica republică din Caucazul de Nord, după ce a fost acuzat în mod repetat de orchestrarea unor abuzuri sistematice împotriva drepturilor omului, relatează Reuters şi canalul de televiziune rusesc RTVI, potrivit agerpres.

Adresându-se forţelor de ordine într-o înregistrare difuzată joi, Kadârov declară că va impune „sancţiuni” împotriva activiştilor pentru drepturile omului pentru că ei „împiedică poporul nostru să trăiască în pace”.


Citește și : Angela Merkel va efectua săptămâna viitoare un turneu în trei ţări din Africa de Vest

„Ei au un singur scop: să ne facă rău”, a spus Kadârov, adăugând că militanţilor pentru drepturile omului le va fi interzis accesul în Cecenia după încheierea procesului împotriva lui Oiub Titiev, cunoscut activist pentru drepturile omului.

O serie de militanţi pentru drepturile omului s-au deplasat în ultimul timp la Groznâi pentru a asista la procesul lui Titiev, care conduce filiala Centrului rus pentru drepturile omului Memorial în Cecenia.

El a fost arestat la începutul acestui an pentru posesie de cannabis, într-un dosar despre care organizaţiile pentru drepturile omului din Rusia susţin că este fabricat de administraţia cecenă cu scopul intimidării sale. Titiev neagă acuzaţiile şi susţine că drogurile i-au fost aruncate în maşină de către poliţişti ceceni.

La solicitarea presei să comenteze cu privire la ameninţarea lui Kadârov de a nu permite accesul militanţilor pentru drepturile omului în Cecenia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că „afirmaţiile acestuia au fost scoase din context”.

„Aici, trebuie, desigur, să facem distincţie între diferiţi activişti pentru drepturile omului”, a spus Peskov. „Mulţi activişti în domeniul drepturilor omului servesc funcţii foarte necesare şi merită tot respectul”, a spus el, referindu-se probabil la aşa-numiţii activiştii din subordinea Kremlinului.

Citește și : Vladimir Putin asigură republicile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia de sprijinul rusesc

Potrivit canalului RTVI, Kadârov a transmis: „Le declar oficial militanţilor pentru drepturile omului: după încheierea procesului (lui Titiev), Cecenia va deveni teritoriu interzis pentru ei, la fel ca pentru terorişti şi extremişti. Deoarece aceşti ‘activişti pentru drepturile omului’ sunt nişte provocatori”.

În replică, publicaţia independentă rusă Novaia Gazeta i-a cerut primarului Moscovei, Serghei Sobianin, „să instituie o sancţiune simetrică” la adresa lui Kadârov şi să-i interzică accesul în capitala rusă.

Cu binecuvântarea Kremlinului, Cecenia este condusă din 2004 de către Ramzan Kadârov. Organizaţiile pentru drepturile omului şi guverne occidentale susţin că administraţia de la Groznâi reprimă cu brutalitate adversarii politici, duce o politică discriminatorie faţă de femei şi persecută minorităţile sexuale, acuzaţii pe care liderul cecen le neagă.

Potrivit criticilor, Moscova închide ochii la abuzurile din Cecenia, unde a dus două campanii militare împotriva separatiştilor, după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. În schimbul unei autonomii lărgite şi a unor subvenţii generoase, administraţia lui Kadârov este loială Moscovei.

Filiala Centrului Memorial, cea mai prestigioasă organizaţie pentru drepturile omului din Rusia, a înfuriat autorităţile cecene pentru că monitorizează dispariţiile de persoane, torturarea celor reţinuţi şi incendierea caselor persoanelor indezirabile în regiune, ca măsură punitivă.

Predecesoarea lui Titiev la Groznâi, Natalia Estemirova a fost răpită şi împuşcată pe un câmp în afara oraşului în 2009. Nimeni nu a fost condamnat pentru uciderea ei.