DISTRIBUIȚI
dpa

Jörg Meuthen, liderul partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), puternic contestat de către aripa radicală a formaţiunii, a anunţat luni că nu se va mai prezenta la alegerile care urmează să aibă loc la sfârşitul anului pentru şefia partidului, eurofob şi islamofob, relatează France Presse, potrivit agerpres

‘După şase ani şi jumătate incredibil de solicitanţi, marcaţi de multe încercări şi dezamăgiri, dar în special de un număr mare de experienţe bune şi de întâlniri care m-au îmbogăţit enorm, nu voi mai asigura funcţia de reprezentant federal (al formaţiunii) pe viitor’, a anunţat Meuthen într-o scrisoare adresată cadrelor partidului său, ce a fost trimisă presei.


Citește și : Financial Times spune că europenii ar trebui să ‘se pregătească pentru remodelarea demografică de către arabi și asiatici’

Jörg Meuthen (60 de ani), până acum reprezentant federal pentru AfD, este liderul acestui partid creat în 2013 şi care a intrat pentru prima oară în 2017 în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal german).

Deputat european din 2017, Meuthen promite să-şi continue ‘activitatea politică’ împotriva ‘orientării politice eronate a partidelor consacrate care dau tonul aici, în Germania, ca şi la Bruxelles’.

AfD, care a intrat în Bundestag cu patru ani în urmă cu 12% din voturi, spre surprinderea tuturor, a înregistrat un rezultat mai mic la ultimul scrutin din 26 septembrie, acumulând circa 10% de sufragii. Partidul continuă totuşi să fie foarte popular în regiunile din fosta RDG.

Liderul AfD este de mai multe luni ţinta unor critici din partea celei mai radicale aripi a partidului său.

La congresul de la Dresda în aprilie s-a încercat chiar destituirea lui Meuthen de către o mână de delegaţi care l-au considerat inapt ‘de a face faţă provocării prezentate de funcţia sa’.

AfD trece de fapt printr-o criză identitară, între aripa sa cea mai radicală, apropiată de neonazişti, şi restul partidului, reprezentat de Meuthen şi care se situează pe o linie mai puţin extremă.

Citește și : Zeci de mine din nordul Chinei au fost închise din cauza inundaţiilor – VIDEO

Meuthen s-a luptat în 2020 pentru a obţine dizolvarea ‘Aripii’, ramura cea mai extremistă a partidului, şi înlăturarea uneia dintre personalităţile acesteia, Andreas Kalbitz.

AfD este plasat oficial sub supravegherea poliţiei, care acuză formaţiunea că a contribuit la recrudescenţa terorismului de extremă-dreapta în Germania, notează AFP.