DISTRIBUIȚI

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au atras atenţia sâmbătă Londrei că „cele două părţi” trebuie să aplice acordul privind Brexit-ul, în cadrul unei întâlniri cu premierul britanic Boris Johnson pe fondul tensiunilor în legătură cu Irlanda de Nord, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.  

„Cele două părţi trebuie să aplice ceea ce au convenit. Unitatea UE pe acest subiect este totală”, au transmis cei doi lideri ai UE, în postări separate şi identice pe Twitter.


Citește și : O nouă tranșă de doze de vaccin împotriva COVID-19, donate de România, au ajuns la Chişinău

Von der Leyen şi Michel au mai precizat că măsurile adoptate pentru Irlanda de Nord vor permite „menţinerea” păcii în această provincie britanică.

De partea cealaltă, premierul britanic Boris Johnson le-a cerut liderilor din UE să dea dovadă de „pragmatism” şi de „compromis” în privinţa dispoziţiilor post-Brexit pentru Irlanda de Nord, pentru a fi găsită rapid o soluţie, a spus purtătorul său de cuvânt, după o serie de întâlniri pe care şeful guvernului de la Londra le-a avut în contextul reuniunii G7.

Johnson „şi-a exprimat clar dorinţa de pragmatism şi de compromis din partea tuturor, dar a subliniat că protejarea acordului (de pace) din Vinerea Mare este primordială”, a precizat Downing Street.

Citește și : Guvernatorul statului Texas doreşte să reia construcţia unui zid la frontiera cu Mexicul

Premierul britanic s-a întâlnit cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi liderii UE, Ursula von der Leyen şi Charles Michel.