DISTRIBUIȚI
The Economic Times

Liderii ţărilor din G7, reuniţi în oraşul francez Biarritz, au convenit să „întărească dialogul şi coordonarea” cu Rusia, exclusă din grup în 2014, însă consideră că „este prea devreme” să o reintegreze într-un G8, a anunţat duminică o sursă diplomatică pentru AFP, scrie agerpres.

Cei şapte lideri, printre care preşedintele american Donald Trump şi cel francez Emmanuel Macron, au adoptat această poziţie în timpul unui dineu în deschiderea summitului, sâmbătă, a precizat aceeaşi sursă.


Citește și : Incendii de proporții în Bolivia – Aproape un milion de hectare au fost pârjolite de flăcări

Ei „s-ai pus de acord asupra ideii că G7 întăreşte dialogul şi coordonarea cu Rusia asupra crizelor actuale, însă au convenit că este prea devreme pentru a-i readuce pe ruşi” la masa discuţiilor, a precizat rusa diplomatică.

Rusia a fost exclusă din G8 în 204 după anexarea Peninsulei Crimeea, denunţată de alte ţări ale grupului.

Înainte de summit, liderii ţărilor din G7 au exprimat opinii divergente cu privire la acest subiect. Donald Trump s-a declarat favorabil revenirii la G8 prin reintegrarea Rusiei.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron care l-a primit pe liderul rus Vladimir Putin cu o săptămână înainte de summit, a considerat drept „pertinent ca în cele din urmă” Rusia să revină în G8, dar că pentru aceasta „ar trebui să fie găsită o soluţie la problema Ucrainei în baza acordurilor de la Minsk”.

Berlinul şi Londra au respins la rândul lor reintegrarea în acest stadiu a Rusiei, poziţie împărtăşită şi de Canada.

Citește și : Noi proteste violente la Hong Kong – VIDEO