DISTRIBUIȚI
GRA278. BARCELONA, 23/03/2016.- El presidente del grupo parlamentario de Junts pel Sí (JxSí), Jordi Turull, durante la entrevista que ha mantenido con Efe, en la que ha dado un toque de atención a la CUP por la moción sobre la declaración de ruptura del pasado 9N, en la que se llama nuevamente a desoír al Tribunal Constitucional (TC): "Aquí hemos venido a construir un Estado, no a gesticular". EFE/Toni Albir

Guvernul catalan nu intenţionează să renunţe la cauza secesionistă şi va da acelaşi răspuns joi guvernului central, aşa cum a făcut-o luni, a declarat marţi purtătorul său de cuvânt, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Comentariul intervine cu doar două zile înainte ca liderul regional să răspundă cererii Madridului dacă a declarat sau nu independenţa.


Liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, nu a reuşit să-şi clarifice poziţia luni, după ce a făcut o declaraţie simbolică de independenţă pe 10 octombrie chiar înainte de a o suspenda pentru a cere discuţii cu guvernul spaniol.

Citeşte şi: Un F-18 spaniol S-A PRĂBUŞIT la decolare. Pilotul a murit – VIDEO

Acum el are termen până joi dimineaţă pentru a renunţa la demersurile privind independenţa Cataloniei. În caz că nu se va conforma, conducerea provinciei va fi asigurată direct de la Madrid, conform Articolului 155 din Constituţie, care permite suspendarea autonomiei oricăreia din cele 17 provincii spaniole.

„Renunţarea nu face parte din scenariile acestui guvern”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului separatist catalan Jordi Turull (foto). „Joi, nu vom oferi nimic diferit faţă de ceea ce am dat luni”, a adăugat el.