DISTRIBUIȚI
Twitter

Procuratura Generală spaniolă a anunţat luni că a formulat acuzaţii de ”rebeliune” şi ”răzvrătire” împotriva unor lideri separatişti catalani, în urma declaraţiei de independenţă, vineri, a regiunii, relatează BBC News, potrivit news.ro

Procurorul general José Manuel Maza a anunţat între acuzaţii formulate împotriva unor oficiali regionali răzvrătirea şi provocarea.


Autorităţile fac acest anunţ în contextul în care madridul pune în aplicare măsuri în vederea preluării controluli direct asupra Cataloniei, inclusiv înlocuirea unor funcţionari civili catlani cu oficiali spanioli.

Potrivit legilor din Spania, pentru rebeliune liderii catalani pot fi condamnaţi la 30 de ani de închisoare, pentru insurecţie pot primi 15 ani de închisoare, iar pentru deturnarea fondurilor publice pot fi condamnaţi la şase ani de închisoare.

Acest anunţ al procurorului general vine în contextul în care Parlamentul Cataloniei a aprobat vineri după-amiază proclamarea independenţei. În replică, Senatul Spaniei a dispus suspendarea autonomiei Cataloniei, iar Guvernul de la Madrid a iniţiat procedurile pentru preluarea controlului asupra regiunii.