DISTRIBUIȚI
captura YouTube

Fostul premier spaniol Mariano Rajoy a declarat miercuri că liderii separatişti catalani ştiau exact ce riscă atunci când au convocat un referendum ilegal şi au declarat independenţa regiunii lor, în 2017, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Doisprezece lideri ai mişcării separatiste catalane sunt judecaţi pentru implicarea lor în tentativa de secesiune a Cataloniei prin referendumul din octombrie 2017.


Citește și : Partidul Popular European va analiza posibilitatea excluderii lui Viktor Orban și a partidului său, Fidesz

 

După ce au organizat la 1 octombrie 2017 un referendum de independenţă interzis de justiţia spaniolă, separatiştii au proclamat la 27 octombrie acelaşi an o republică independentă catalană, declanşând cea mai gravă criză constituţională din Spania de la sfârşitul dictaturii franchiste.

”Partea cea mai rea este că ei ştiau. Erau complet conştienţi că eu nu voi accepta asta. Ei au creat o situaţie imposibilă ştiind exact ce riscă”, a spus Rajoy, care era prim-ministru conservator al Spaniei în perioada evenimentelor care fac obiectul procesului.

”Niciun prim-ministru al vreunei ţări nu poate accepta că cineva vrea să elimine statul de drept în propria ţară, care este exact ceea ce s-a întâmplat”, a adăugat fostul premier spaniol. El a insistat că i-a avertizat pe liderii catalani că nu va putea accepta nici un referendum, nici o declaraţie de independenţă.

Personajul principal al tentativei de secesiune, fostul lider catalan Carles Puigdemont, refugiat în Belgia, este marele absent pe banca acuzaţilor, dat fiind că în Spania infracţiunile grave nu pot fi judecate în contumacie. Inculpatul principal este fostul său adjunct, Oriol Junqueras, împotriva căruia parchetul a cerut 25 de ani de închisoare.

Citește și : Cohen : Trump a minţit în legătură cu averea sa

Împotriva celorlalţi 11 inculpaţi – fosta preşedintă a parlamentului catalan, mai mulţi ‘miniştri’ regionali şi responsabilii asociaţiilor separatiste ANC şi Omnium Cultural – sunt cerute pedepse mergând de la 7 la 11 ani de detenţie.

Nouă inculpaţi sunt judecaţi pentru rebeliune, agravată de delictul de deturnare de fonduri publice în cazul a şase dintre ei, şi se află în detenţie preventivă, unii de peste un an.