DISTRIBUIȚI
45eNord.ca

Liderii senatorilor democraţi şi republicani din SUA au introdus luni o rezoluţie de susţinere a candidaturilor la NATO ale Suediei şi Finlandei, în care îşi subliniază sprijinul faţă de extinderea alianţei militare, în pofida naţionalismului în creştere în rândurile Partidului Republican, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

„Susţinem pe deplin candidaturile la NATO ale Suediei şi Finlandei (…), ţări puternice cu capacităţi militare formidabile”, a căror aderare ar îmbunătăţi semnificativ „împărţirea poverii” în cadrul alianţei, au subliniat la introducerea rezoluţiei liderul republicanilor din Senat Mitch McConnell şi şeful comisiei pentru afaceri externe a Senatului, democratul Bob Menendez.


Citește și : Rusia examinează în prezent planul de pace propus de Italia (viceministru rus)

Pentru a aproba extinderea NATO este nevoie de o majoritate de două treimi în Senatul american, care are 100 de membri, ceea ce presupune un vot favorabil din partea a cel puţin 17 republicani, alături de toţi senatorii democraţi. Or, numeroşi republicani simpatizează cu orientarea fostului preşedinte Donald Trump, liderul partidului, spre o politică externă mai naţionalistă. Trump i-a acuzat pe aliaţii NATO că nu alocă suficient apărării, împovărând astfel excesiv SUA, aminteşte Reuters.

Unsprezece senatori republicani s-au opus săptămâna trecută legii privind susţinerea Ucrainei cu 40 de miliarde de dolari, unii dintre ei afirmând că aceste fonduri ar trebui direcţionate către americani, iar luna trecută 63 de membri republicani ai Camerei Reprezentanţilor – aproape o treime din totalul facţiunii republicane – s-au opus unei legi ce reafirma susţinerea SUA pentru NATO.

Citește și : Fosta şefă a diplomaţiei austriece îşi dă demisia de la Rosneft