DISTRIBUIȚI
CNN.com

 Liderii Partidului Republican din Statele Unite au dat asigurări, joi după-amiază, că va exista o tranziţie normală a puterii în cazul în care preşedintele Donald Trump pierde scrutinul prezidenţial, în contextul în care declaraţiile liderului de la Casa Albă au lăsat loc de interpretări , informează mediafax.

Întrebat, în cursul unei conferinţe de presă dacă asumă angajamentul transferului paşnic al puterii după o eventuală înfrângere în scrutinul prezidenţial din noiembrie, Donald Trump a afirmat: „Vom vedea ce se întâmplă. Eu m-am plâns foarte virulent despre buletinele de vot. Buletinele de vot au scăpat de sub control”.


Citește și : Croații îl așteaptă pe Mike Pompeo ‘ca pe pâinea caldă’. Sunt foarte aproape să scape de vizele SUA!

Donald Trump a acuzat în mai multe rânduri că votul prin corepondenţă ar putea facilita fraudele electorale.

La insistenţele jurnaliştilor, Trump s-a declarat încrezător că va câştiga scrutinul prezidenţial: „Dacă scăpăm de problema buletinelor de vot, vom avea un transfer foarte paşnic, de fapt, nu va fi niciun transfer, va fi o continuare” a mandatului.

După aceste declaraţii, opoziţia democrată a solicitat clarificări.

Mitch McConnell, liderul grupului republican din Senat, a dat asigurări că tranziţia puterii va fi paşnică. „Câştigătorul scrutinului din 3 noiembrie va fi învestit pe 20 ianuarie. Va fi o tranziţie ordonată a puterii, aşa cum s-a întâmplat la fiecare patru ani începând din 1792”, a declarat senatorul Mitch McConnell, citat de publicaţia The Wall Street Journal.

Citește și : Comisia Europeană cere statelor membre să acționeze împotriva pandemiei pentru a evita situația restrictivă din primăvară

„Aşa cum am procedat în ultimele peste două secole, vom avea alegeri legitime şi corecte. Poate că va dura mai mult decât normal să aflăm rezultatul, dar va fi unul valid. Pe 20 ianuarie 2021, vom organiza în mod paşnic ceremonia depunerii jurământului de învestitură”, a afirmat, la rândul său, senatorul republican Marco Rubio.