DISTRIBUIȚI

Un organ-cheie al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a votat luni în favoarea suspendării recunoaşterii Israelului, o măsură care readuce în discuţie unul dintre principiile fondatoare ale efortului de pace deja în punct critic cu israelienii, relatează AFP, potrivit agerpres.

Apelul a fost lansat la finalul unei reuniuni de două zile la Ramallah, în Cisiordania, a Consiliului Central al OEP, unul dintre organele acestei organizaţii recunoscute internaţional ca reprezentantă a tuturor palestinienilor.


Citeşte şi: Solista formaţiei The Cranberries, Dolores O’Riordan, a decedat la vârsta de 46 de ani

Reuniunea, în prezenţa preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a fost convocată extraordinar pentru a răspunde la decizia anunţată la 6 decembrie de preşedintele american, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, o lovitură dată cauzei lor, potrivit palestinienilor.

Cu prilejul votului, Consiliul Central al OEP a „însărcinat Comitetul Executiv al OEP să suspende recunoaşterea Israelului până când acesta din urmă recunoaşte statul Palestina în interiorul frontierelor din 1967, anulează anexarea Ierusalimului de Est şi îşi încetează acţiunile de colonizare”, potrivit unui comunicat.

Citeşte şi: Igor Dodon îl proclamă pe Mihai Eminescu moldovean, nu român 

Iniţiativa a fost adoptată cu 74 de voturi pentru, două contra şi 12 abţineri, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse.

Comitetul Executiv, condus de Mahmoud Abbas, este singura instanţă abilitată să ia decizii angajând palestinienii în cadrul procesului de pace cu Israelul. În 2015, un vot al Consiliului Central al OEP pentru suspendarea coordonării în domeniul securităţii cu Israelul nu a fost urmat de măsuri concrete.