DISTRIBUIȚI
POLITICO Europe

Liderii grupurilor din Parlamentul European au aprobat noi reforme în urma scandalului major de corupţie din legislativul UE, a anunţat miercuri preşedinta acestui for, Roberta Metsola, transmite dpa, potrivit agerpres.

Pentru a reface încrederea publică în instituţia UE aflată în dificultate, Metsola a propus un număr de măsuri vizând creşterea transparenţei şi descurajarea influenţării membrilor PE.


Citește și: Alcool și delapidare: cum a eşuat grupul Mozart, care se consideră rivalul lui Wagner în Ucraina – Black News

Măsurile intervin după ce fosta vicepreşedintă a PE, Eva Kaili, a fost demisă în urma arestării sale, împreună cu alte trei persoane, sub acuzaţia de corupţie, spălare de bani şi legături cu crima organizată.

‘Am promis acţiune rapidă şi decisivă ca răspuns la pierderea de încredere. Aceste reforme convenite astăzi sunt un nou început pentru întărirea integrităţii, independenţei şi responsabilităţii în Parlamentul European’, a declarat Metsola într-un comunicat.

‘Reformele sunt primii paşi în refacerea încrederii în procesul decizional european şi sper că vor contribui la a arăta că politica este o forţă a binelui’, a adăugat ea.

Primele măsuri includ reguli mai stricte pentru foştii europarlamentari care vor să facă lobby în PE după ce şi-au încheiat mandatul, încetarea emiterii de permise de acces permanent pentru aceştia şi declaraţii de interese financiare mai detaliate pentru eurodeputaţi.

Totodată, pagina web a Parlamentului European va include un nou capitol, intitulat ”Integritate”, care va centraliza informaţii despre cadourile pe care le declară eurodeputaţii, vizitele de lucru care nu sunt plătite de legislativul european, reuniunile pe care le-au avut şi sancţiunile care le-au fost impuse în cazul în care nu au respectat normele, relatează EFE.

Citeşte şi: Cine și ce i-a garantat lui Volodimir Zelenski – Black News

În plus, deputaţii care au responsabilităţi în negocierea unor dosare sau rezoluţii vor trebui să declare eventuale conflicte de interese înainte de începerea discuţiilor.

Transpunerea reformelor convenite va începe imediat astfel încât acestea să intre în vigoare cât mai curând posibil, a indicat Parlamentul European, potrivit căruia sunt luate în considerare şi alte măsuri pe termen lung.