DISTRIBUIȚI
DW

Liderii Grupului celor Şapte (G7) cele mai industrializate ţări s-au angajat, luni, să coopereze pentru a reduce schimbările climatice, asigurând în acelaşi timp securitatea energetică pentru cetăţenii lor, relatează The Associated Press, scrie news.ro

Într-un comunicat publicat de Germania, care prezidează G7 în acest an, liderii au subliniat necesitatea de a accelera o ”tranziţie energetică curată şi echitabilă” care să pună capăt arderii combustibililor fosili fără a provoca o creştere bruscă a şomajului.


Citește și : Zelenski: A doua armată a lumii a înfrânt triumfătoare o grădiniţă şi un bloc din Kiev

Comunicatul a menţionat un acord de anul trecut între mai multe naţiuni bogate şi Africa de Sud, care ar permite ţării să primească ajutor pentru a pune capăt dependenţei puternice de cărbune şi pentru a intensifica utilizarea energiei regenerabile. Parteneriate similare sunt în curs de negocieri cu alte ţări în curs de dezvoltare.

Limbajul prudent al comunicatului – care se referă la necesitatea ”reducerii treptate a cărbunelui fără întrerupere” – reflectă preocupările în special ale Indiei, unul dintre semnatari, care se bazează, de asemenea, puternic pe acest combustibil fosil foarte poluant.

Citește și : Producţia de petrol din Ecuador este la un ‘nivel critic’ și va fi suspendată în 48 de ore dacă protestele continuă

În plus, liderii G7 au susţinut provizoriu ideea unui ”club climatic” global. Noţiunea, care este susţinută de cancelarul german Olaf Scholz, ar presupune ca statele care convin asupra unor obiective ambiţioase de poluare să fie scutite de tarifele comerciale referitoare la climă.