DISTRIBUIȚI
twitter

Liderii ţărilor din G7 au făcut apel luni la respectarea statutului autonomiei Hong Kong-ului şi la „evitarea violenţelor” după mai bine de două luni de manifestări în favoarea reformelor democratice în această fostă colonie britanică, proteste marcate în anumite zile de confruntări violente cu poliţia, transmite AFP, potrivit agerpres.

„G7 reafirmă existenţa şi importanţa declaraţiei sino-britanice din 1984 asupra Hong Kong-ului şi face apel la evitarea violenţelor” scrie în declaraţia finală de la sfârşitul celor 3 zile de summit de la Biarritz, în sud-vestul Franţei.


Citește și : Trump ar putea accepta o întrevedere cu Rohani în anumite condiţii: ‘Când vor fi întrunite circumstanţele’

China nu face parte din G7, aminteşte AFP.

Hong Kong, un teritoriul semi-autonom, traversează cea mai gravă criză politică de la retrocedarea sa Chinei în 1997, iar tensiunile nu dau semne să scadă.

Poliţia din Hong Kong a justificat luni utilizarea tunurilor cu apă şi loviturile de avertizare trase explicând că se confruntă cu protestatari „extrem de violenţi”.

Confruntărilor de duminică din Tsuen Wan, la periferia fostei colonii britanice, au fost printre cele mai violente de la începutul lunii iunie, când a început mişcarea împotriva guvernului local susţinut de Beijing.

Citește și : Trump reiterează că l-ar putea invita pe Putin la următorul summit G7 din SUA

Premierul britanic Boris Johnson a declarat la încheierea summitului G7 că liderii grupului şi-au exprimat, cu toţii, „îngrijorarea profundă”.

„Toate naţiunile G7 doresc să sprijine un Hong Kong stabil şi prosper şi respectă colectiv regula „o ţară, două sisteme”, referire la statutul special pe care îl are Hong Kong în relaţie cu China continentală.