DISTRIBUIȚI
Politico.eu
BERLIN, GERMANY - JANUARY 23: German Chancellor Angela Merkel (CDU) arrives for the weekly cabinet meeting on January 23, 2019 in Berlin, Germany. (Photo by Michele Tantussi/Getty Images)

Liderii europeni au elogiat vineri spiritul de compromis al cancelarului german Angela Merkel, cu ocazia summitului Consiliului European de la Bruxelles, care ar trebui să fie ultimul la care Angela Merkel participă după 16 ani la putere, potrivit AFP, DPA şi gerpres.

‘E vorba de cineva care timp de 16 ani a marcat într-adevăr Europa şi ne-a ajutat pe noi toţi, Cei 27, să luăm decizii bune cu multă umanitate în momente dificile’, a declarat premierul belgian Alexander de Croo.


Cteşte şi: Alec Baldwin a ucis o persoană pe platoul de filmare – Black News

Plecarea Angelei Merkel ‘va lăsa un gol imens, căci este cineva care a fost atât de mult timp în funcţie şi care a avut o influenţă atât de mare asupra dezvoltării Uniunii Europene’, a adăugat omologul său austriac Alexander Schallenberg.

‘Ea este o artizană a păcii în cadrul UE şi este, fără îndoială, o mare europeană’, a mai spus el.

Cancelarul este un ‘mare om politic şi a fost un factor de stabilizare crucial în situaţii extrem de complicate’, a completat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, exprimându-şi ‘respectul său enorm’ faţă de Angela Merkel.

‘A fost o astfel de maşină de compromis că atunci când lucrurile nu avansau o aveam totuşi pe Angela (…) Ea găsea de obicei ceva care să ne unească şi să ne permită să mergem mai departe’, a observat prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel. ‘Îmi va lipsi. Europei îi va lipsi!’, a mai spus el.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru al apărării într-un guvern condus de Angela Merkel, subliniase recent măsura în care spiritul analitic al acestui doctor în chimie fusese crucial în deblocarea negocierilor europene uneori interminabile.

În ultimele luni, liderii UE şi-au înmulţit omagiile şi elogiile la adresa celei care a condus Germania din 2005, aproape la fel de mult timp precum cancelarul Reunificării, Helmut Kohl (1982-1998).

Aflată la conducerea primei puteri economice de pe continent, Angela Merkel a fost extrem de criticată pentru atitudinea Berlinului în timpul crizei zonei euro ca urmare a colapsului financiar global din 2008-2009, dar a fost apoi pe larg salutată pentru răspunsul său la criza provocată de afluxul de migranţi în 2015 şi, în cele din urmă, pentru ralierea sa la emiterea de datorie comună de către Cei 27 pentru a finanţa ajutorul acordat statelor afectate de criza provocată de pandemia de COVID-19.

Cancelarul creştin-democrat (CDU) a demonstrat talente de administrator pragmatic, care i-au permis să realizeze compromisuri necesare pentru a păstra unitatea UE.

Citește și: REGINA a fost internată în spital – Black News

Germania ar urma să aibă un nou cancelar înainte de Crăciun. Social-democraţii, ecologiştii şi liberalii au dezvăluit joi calendarul negocierilor lor care vizează instalarea lui Olaf Scholz (SPD) la conducerea ţării la începutul lunii decembrie.

Retragerea Angelei Merkel, în vârstă de 67 de ani, suscită teamă de apariţia unui vid în interiorul UE, confruntată cu proiecte decisive pentru supravieţuirea sa: reconstrucţia economică post-COVID, schimbările climatice sau afirmarea rolului său geopolitic în faţa SUA şi a Chinei.