DISTRIBUIȚI
Politico

Liderii europeni aşteaptă ca preşedintele Consiliului European, Charles Michel, să prezinte în scurt timp un nou draft al cadrului financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027, într-o încercare de a se ieşi din impasul în care se află negocierile la summitul european aflat în desfăşurare la Bruxelles, transmite agenţia DPA, potrivit agerpres.

”Îl vom studia, îl vom discuta şi sperăm că el va conduce la un acord până la sfârşitul zilei”, a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz. ”Suntem mulţumiţi cu direcţia în care merg lucrurile”, a adăugat el, sugerând că statele care insistă asupra plafonării contribuţiilor naţionale pentru bugetul UE la 1% din venitul naţional brut al statelor membre câştigă teren la negocieri, scrie agenţia germană de presă.


Citește și : Mii de oameni fug zilnic din calea atrocităților comise în Burkina Faso

”Imediat ce-l vom primi, toate statele, cu siguranţă şi noi, vom evalua propunerea să vedem unde suntem”, a spus la rândul său, premierul leton Arturs Karins, exprimându-şi speranţa că în acest weekend se va ajunge la un acord.

Însă premierul ungar Viktor Orban a estimat că un nou summit va fi ”foarte probabil” necesar.

Divergenţele privesc atât valoarea bugetului, cât şi distribuţia acestuia pe capitole. Unele state net contributoare, printre care şi Germania, doresc să se aloce mai multe fonduri pentru noile provocări ale UE, precum schimbările climatice şi migraţia, în timp ce statele net beneficiare din Est consideră că aceste capitole nu trebuie finanţate pe seama diminuării fondurilor alocate politicilor tradiţionale (agricolă şi de coeziune) menite să atenueze decalajele de dezvoltare dintre ele şi cele din Vest.

De asemenea, statele net contributoare nu doresc să-şi suplimenteze finanţările pentru a compensa pierderea contribuţiei britanice, iar aşa-numitul grup al ”frugalilor” (Austria, Danemarca, Olanda şi Suedia) cer plafonarea contribuţiilor naţionale pentru bugetul UE la 1% din venitul naţional brut.

Citește și : Putin dă vina pe Occident pentru tensiunile cu Ucraina: ‘Se tem de un concurent global!’

Comisia Europeană a propus un buget de 1,114% din venitul naţional brut al statelor membre, Parlamentul European de 1,3%, iar Charles Michel a propus ultima dată un compromis la 1,074%.