DISTRIBUIȚI

Premierul kosovar Albin Kurti şi preşedintele sârb Aleksandar Vucic au sosit sâmbătă în Macedonia de Nord pentru o nouă rundă de discuţii susţinute de oficialii UE privind implementarea unui acord de normalizare a legăturilor dintre Belgrad şi Pristina, transmite Reuters, scrie news.ro.  

Cei doi lideri vor avea întrevederi separate cu şeful pentru politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, înainte de o sesiune cu trei părţi şi de o conferinţă de presă aşteptată mai târziu în cursul zilei.


Citește și : Biden: Mandatul de arestare al CPI împotriva lui Putin pentru crime de război este ‘justificat’

”Sunt optimist. Am venit aici cu un scop bun, cu bună voinţă şi cu încredere că ceea ce s-a convenit înainte… va continua aici prin discuţiile pentru planul de implementare şi, în acest fel, vom avea un acord final privind normalizarea”, a spus Kurti înaintea întâlnirilor, care au loc în oraşul Ohrid de pe malul lacului din Macedonia de Nord.

Kosovo şi Serbia au convenit luna trecută, la Bruxelles, un acord susţinut de Occident pentru normalizarea relaţiilor, după aproape 10 ani de dialog mediat de UE, în timpul căruia s-au înregistrat puţine progrese.

Cu toate acestea, este încă nevoie de acord cu privire la o anexă privind implementarea planului, care va fi în centrul discuţiilor de sâmbătă.

”Ochii UE şi ai Balcanilor de Vest sunt astăzi la Ohrid”, a scris Borrell pe Twitter.

Constituţia Serbiei consideră Kosovo parte integrantă a teritoriului său, chiar dacă şi-a declarat independenţa în 2008.

Belgradul şi Pristina trebuie să repare relaţiile bilaterale, pentru ca ambele să îşi atingă obiectivul strategic de aderare la UE.

”Vreau să avertizez că s-ar putea să nu avem un acord final”, a declarat Gabriel Escobar, principalul diplomat american pentru Balcanii de Vest, care participă şi el la discuţiile de la Ohrid, pentru postul RTV21 din Pristina.

Citește și : SUA ‘încurajează’ Turcia să ratifice ‘rapid’ aderarea Suediei la NATO

”Vom lucra pentru finalizarea anexei, dar mă aştept la multe progrese”.

NATO a bombardat Serbia în 1999, ca răspuns la expulzarea majorităţii albanezilor din Kosovo de către forţele sârbe, după care Belgradul a pierdut controlul asupra provinciei sale de sud.