DISTRIBUIȚI
Anadolu

Parlamentul European a refuzat joi să stabilească o dată pentru votul său asupra acordului comercial post-Brexit, în semn de protest faţă de ceea ce Uniunea Europeană percepe drept o schimbare unilaterală de către Marea Britanie a aranjamentelor privind Irlanda de Nord, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Se aştepta ca liderii de grupuri din PE să stabilească în şedinţa de joi a Conferinţei preşedinţilor o dată în martie pentru votul asupra acordului comercial post-Brexit. Totuşi, ei au refuzat să facă acest lucru după ce guvernul britanic a extins unilateral perioada de graţie pentru controale asupra importurilor alimentare în Irlanda de Nord, o decizie despre care Bruxellesul susţine că încalcă termenii acordului de divorţ.


Citește și : Suedia recomandă vaccinul AstraZeneca şi pentru oamenii în vârstă

Guvernul britanic a dat asigurări joi că nu a încălcat tratatul de Brexit încheiat cu UE prelungind unilateral o măsură specifică privind Irlanda de Nord menită să faciliteze schimburile comerciale.

„Aceste tipuri de măsuri operaţionale au numeroase precedente şi sunt curente în alte acordurile comerciale internaţionale”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson, potrivit AFP.

Ele „sunt perfect în concordanţă cu intenţia noastră de a ne achita cu bună credinţă de obligaţiile noastre prevăzute în protocolul nord-irlandez”, a adăugat el.

Citește și : UE ar trebui să-şi vaccineze toţi cetăţenii până la sfârşitul verii

Guvernul britanic a decis miercuri să prelungească până la 1 octombrie perioada de graţie pentru controalele controversate asupra produselor agroalimentare între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, prevăzute pentru a le permite întreprinderilor să se adapteze la noile dispoziţii post-Brexit.

Este vorba despre o măsură „temporară” menită să evite perturbări majore „în cadrul unei aplicări pragmatice şi proporţionale a protocolului nord-irlandez”, a subliniat într-o declaraţie scrisă către Parlament secretarul de stat pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis.A