DISTRIBUIȚI
[email protected] - University of Pennsylvani

Liderii celor 10 state membre ale Asociației Națiunilor din Sud-Estul Asiei s-au reunit în cadrul unui summit care durează cinci zile, la Bangkok, pentru răspunde în mod colectiv provocării reprezentate de războiul comercial dintre Statele Unite și China, relatează agenția Reuters, potrivit mediafax.

Summitul care a început pe 31 octombrie și continuă până pe 4 noiembrie nu s-a concretizat până în prezent cu un plan de acord comercial care să rezolve disputa dintre Beijing și Washington, care să fie susținut de China și să pună bazele celei mai largi zone comerciale libere din lume.


Citește și : Cel puţin 53 de militari şi un civil şi-au pierdut viaţa într-un atac terorist în Mali

„Noi nu vrem să intrăm într-un război comercial. Dar uneori, când ei ne sunt ostili, și noi trebuie să le fim ostili lor”, a declarat premierul malaysian Mahathir Mohamad, referindu-se la disputa comercială cu Washingtonul. „Dacă persoana nu este aici (Donald Trump, n. red. ), probabil nu va fi nicio schimbare”, a mai adăugat Mahathir Mohamad.

Un proiect de comunicat realizat în cadrul summitului, obținut prin intermediul surselor locale, cuprinde „îngrijorarea puternică față de creșterea tensiunilor comerciale și ale sentimentelor protecționiste și anti-globalizare”.

Citește și : VIDEO – Israelul a bombardat Fâşia Gaza, după ce a fost lovită de tiruri cu rachete

Statele din regiunea de sud-est a Asiei sunt în pragul unui război comercial, confruntându-se cu cea mai scăzută creștere economică din ultimii cinci ani. Îngrijorările statelor membre ASEAN sunt alimentate și de creșterea influenței Chinei în această regiune.