DISTRIBUIȚI

Prim-miniştrii Estoniei, Letoniei şi Lituaniei au cerut sâmbătă Belarusului să desfăşoare noi alegeri „libere şi corecte”, în timp ce continuă protestele împotriva victoriei disputate în scrutin a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, informează Reuters, scrie agerpres.

Un nou vot ar trebui să aibă loc în mod transparent, cu participarea observatorilor internaţionali, au declarat cei trei lideri într-un comunicat după o reuniune în Estonia.


Citește și : Peste 260 de români care lucrează în Germania la o fabrică de conserve, testați pozitiv pentru COVID-19

Realegerea sa cu o largă majoritate revendicată de Lukaşenko duminica trecută a fost calificată drept fraudă de protestatari şi Uniunea Europeană a făcut vineri primul pas impunând pentru aceasta noi sancţiuni împotriva Belarusului.

Candidata opoziţiei la preşedinţie, Svetlana Tihanovskaia, care a fugit în Lituania vecină la începutul zilei de marţi, a chemat la mai multe proteste şi renumărarea voturilor.

Vineri a fost a şasea zi consecutivă de demonstraţii împotriva lui Lukaşenko.

Citește și : Reuniunile cu peste 10 persoane la Paris, interzise dacă nu este garantată distanţarea socială

Confruntându-se cu cea mai mare provocare la adresa autorităţii sale în cei 26 de ani de când se află la putere, Lukaşenko a avertizat oamenii să rămână acasă pentru a evita să devină „carne de tun” pentru ceea ce el a etichetat drept revoluţionari susţinuţi de străinătate.

Liderii baltici au cerut Belarusului să se abţină de la violenţe şi să elibereze deţinuţii politici şi protestatarii reţinuţi.