DISTRIBUIȚI
iuvmpress.com

Liderii Statelor Unite sunt în continuare dispuşi să se întâlnească cu omologii iranieni, însă aceştia sunt cei care refuză, a declarat miercuri emisarul special american pentru Iran, Brian Hook, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele Donald Trump şi secretarul de stat Mike Pompeo ‘au spus foarte clar că sunt pregătiţi să negocieze şi să aibă aceste discuţii’, a afirmat Hook, într-o conferinţă organizată de think-tank-ul Hudson Institute de la Washington.


Citește și : Un ‘adjunct’ al şefului grupării Stat Islamic a fost condamnat la moarte prin spânzurare în Irak

Potrivit emisarului american, obiectivul este ‘un acord global cu Iranul’ în condiţiile enunţate în primăvară de Mike Pompeo şi care merg dincolo de termenii acordului nuclear din 2015, din care SUA s-au retras în acest an.

SUA doresc ca un un viitor acord, un adevărat ‘tratat’ internaţional ratificat de Congres, să interzică totodată proliferarea de rachete balistice şi dezvoltarea de rachete nucleare, precum şi să pună capăt comportamentului ‘destabilizator’ şi ‘nociv’ al Teheranului în regiune, a explicat Hook.

‘Nu există nicio ostilitate faţă de ideea de a-i întâlni pe iranieni’, a insistat Brian Hook, însă, a precizat el, ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Republicii islamice, preşedintele Hassan Rouhani şi ministrul de externe Mohammad Javad Zarif sunt cei care ‘au semnalat că nu sunt interesaţi de discuţii’. ‘Este poziţia lor, noi o respectăm’, a adăugat Hook.

Trump şi Rouhani vor participa săptămâna viitoare la Adunarea Generală anuală a ONU, la care preşedintele american va conduce o reuniune a Consiliul de Securitate ce va avea ca temă principală Iranul.

În acest stadiu nu este anunţată nicio întrevedere americano-iraniană, dar Hassan Rouhani se va întâlni, printre alţii, cu omologul său francez, Emmanuel Macron.

Citește și : Donald Tusk vrea organizarea unui summit special pe tema Brexit în luna noiembrie

Potrivit emisarului special american, preşedintele Trump, în discursul său la ONU, ‘va continua să se adreseze poporului iranian’, pentru ca acesta ‘să ştie că suntem de partea sa în privinţa a ceea ce cere de la guvernul său’.

Deocamdată, sancţiunile ridicate în baza acordului nuclear vor reintra integral în vigoare începând cu 4 noiembrie, dar ‘măsurile cele mai puternice urmează să vină’, a mai arătat Brian Hook.